Mainos

Asiantuntijat Urpilaisen neljästä vuodesta: Valta istuu hänelle nyt hyvin

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on luotsannut puoluetta nyt neljä vuotta. Tänään alkaneessa SDP:n puoluekokouksessa puolueelle valitaan uudelleen varapuheenjohtajat ja puoluesihteeri.

Puheenjohtajana jatkaa Jutta Urpilainen, sillä haastajia ei ole. Miten tähän on päädytty?

Kuluneet neljä vuotta ovat olleet demarien puoluejohtajalle ylä- ja alamäkiä, toteaa Turun yliopiston tutkija Ville Pitkänen.

– Urpilaisen lähtö puheenjohtajana oli hieman hankala. Ensimmäisinä vuosina hän joutui jatkuvasti aika negatiiviseenkin julkisuuteen. Häntä kritisoitiin voimakkaasti ja oli erilaisia kohuja papukaijakohusta verkkosukkahousukohuun. Sitten tietyllä tavalla viime kevään eduskuntavaalit olivat käänteentekevä piste hänen puheenjohtajakaudellaan, Pitkänen pohtii.

Samoilla linjoilla on Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen.

– Jutta Urpilainen on vakiinnuttanut asemaansa. Ennen epäiltiin kykyjä ja sivuseikkoja nostettiin esiin. Nyt hän on saanut tuoda asiantuntemustaan esille. Hän osaa asiat ja valta istuu hänelle hyvin, arvioi Karvonen.

Viime kevään eduskuntavaaleissa SDP tuli kakkoseksi. Puolue pääsi hallitusneuvotteluihin ja hallitukseen. Pitkäsen mukaan se, että Urpilainen otti itselleen valtiovarainministerin salkun hoitaakseen, lisäsi Urpilaisen uskottavuutta.

– Jotenkin tuntuu siltä, että hänen uskottavuutensa puoluejohtajana ja poliitikkona kasvoi merkittävällä tavalla. Ja tämä liittyy minun mielestäni tällaiseen laajempaankin trendiin suomalaisessa julkisuudessa, eli poliitikko saa uskottavuutta tiettyjen ehtojen kautta, Pitkänen kuvailee.

"Löytänyt pehmeämmän puhetavan"

Ville Pitkäsen mukaan Urpilaisen julkisuuskuva on muuttunut jopa häkellyttävän nopeasti myönteiseksi näiden vaalien jälkeen. Tutkijan mielestä myös työ kasvattaa poliitikkoja.

– On aivan eri asia toimia oppositiojohtajana kuin valtiovarainministerinä. Totta kai politiikko joutuu jatkuvasti uusiin tilanteisiin ja joutuu esiintymään aivan uudenlaisissa ympäristöissä ja sitä kautta myös hänen oma itseluottamuksensa kasvaa, Pitkänen sanoo.

Urpilaisen esiintyminen on parantunut selvästi alkuajoista.

– Äänenkäyttö oli aikaisemmin ärsyttävää. Siinä oli sellainen metallinen kalahdus. Selkeästi puhealan ammattilaista on konsultoitu ja puhetta harjoiteltu. Hän on löytänyt nyt ystävällisemmän ja pehmeämmän puhetavan, kehuu Karvonen.

Urpilaisen kausi on joka tapauksessa tutkija Ville Pitkäsen mielestä kaksijakoinen.

– On vaikea oppositiotaipale ja nyt myönteisempi hallitustaipale. Tulossa olevat kunnallisvaalit toimivat uudenlaisena mittarina niin puolueelle kuin Urpilaisellekin.

Helsingin Katajanokalle Marina Congress Centeriin kokoontunut 500-päinen puoluekokousväki ei tänään tee henkilövalintoja. Kokous jatkuu lauantaille.

Onko Urpilaisen puhetapa muuttunut? Näin Urpilainen ryöpytti porvarihallitusta maaliskuussa 2010:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.