Asiantuntijat SuomiAreenassa: Euriborin sormeilu vakava asia

Ainakin neljää eurooppalaista suurpankkia epäillään yrityksistä manipuloida euribor- ja libor-viitekorkoja. Financial Times -lehden mukaan pankkiviranomaisten tutkinnan kohteena ovat ranskalaiset pankit Société Générale ja Crédit Agricole, brittipankki HSBC ja saksalainen Deutsche Bank.

Viranomaiset selvittävät, liittyvätkö epäilyt näiden pankkien korkotoiminnasta brittiläiseen Barclays-pankkiin, jonka entistä työntekijää tutkitaan euriborin sormeilusta.

Barclaysin maine sai kolhun jo kesäkuussa, jolloin se joutui myöntämään syyllistyneensä euriborin ja Libor-koron manipulointiin. Pankki maksoi tekosistaan 290 miljoonan punnan eli noin 370 miljoonan euron sakon.

Suomalaisasiantuntioijden mukaan on vielä epäselvää, kuinka laajasta asiasta on lopulta kyse.

- On mahdollista, että tämä on volyymiltaan rahoitusmarkkinoiden kaikkien aikojen suurin asia, sanoi Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.

Ei vaikutusta suomalaiseen asuntovelalliseen

Porin SuomiAreena-tapahtumaan osallistunut Puttonen viittaa the Economist-lehden arvioon, että Libor-markkinat johdannaismarkkinoineen ovat kaikkiaan 800 biljoonaa dollaria.

- On ilmeistä että jos korkoa on väärennelty, sillä on heijastusvaikutuksia mittakaavassa jota ei ole koskaan maailmassa rahoitusmarkkinoilla koettu.

Puttosen mukaan mahdolliset vaikutukset ovat kuitenkin yhä epäselviä. Hän ei kuitenkaan usko, että sillä olisi vaikutusta Suomen talouteen tai suomalaisten asuntolainojen korkoon.

- Kun puhutaan 800 biljoonasta niin tottakai intressi on suuri, mutta kun (mahdollisessa manipulaatiossa) on kyse vain prosentin desimaaleista, niin ei sillä ole mitään vaikutusta suomalaiseen asuntovelalliseen.

Taustalla talouskriisi, jos sormeiltu

Euribor on Suomessa yleinen asuntolainojen viitekorko. Viitekorot vaikuttavat siihen, kuinka paljon pankit, yritykset ja yksityishenkilöt maksavat rahan lainaamisesta.

- Jos yllä mainitut pankit ovat syyllistyneet korkojen sormeiluun, taustalla on talouskriisi, sanoo Nordean varatoimitusjohtaja Casper von Koskull.

- Tämä johtuu hyvin pitkälti siitä että euribor ja Libor perustuvat pankkien väliseen markkinoihin, ja pankkien välinen markkina on kuivunut kasaan tämän kriisin aikana."

Von Koskullin mukaan kyse on kahdenlaisesta korkojen manipuloinnista.

- Ensinnäkin on kartellityyppinen manipulaatio, missä pankit hyötyvät itse. Se pitää täysin tuomita, ja se on lähes rikollista toimintaa.

Korkosormeilun toinen syy voi olla se, että yrityksillä laskea korkoa halutaan näyttää että pankki on hyvässä kunnossa.

- Molemmat ovat vakavia asioita, ja tämmöinen pitää saada kitkettyä pankkitoiminnasta, myös SuomiAreenaan osallistunut von Koskull sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat