Mainos

Asiantuntijat: Riski paniikin leviämiselle on suuri Venäjällä

Jos Venäjän ruplan ailahtelua ei saada kuriin, voi paniikki maan sisällä laajentua entisestään ja levitä myös Eurooppaan. Näin arvioivat MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat.

– Venäjän keskuspankki yrittää tukea paikallisia (venäläisiä) pankkeja, ettei luottamus menisi ja jotteivät ihmiset nostaisi rahojaan pois pankista, sanoo Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi.

Venäjän keskuspankki sai ruplan kurssin nousemaan eilen myymällä valuuttavarantojaan. Aamulla eurolla sai 85 ruplaa, ja illalla 74. Korjausliike ei ole kuitenkaan pysyvä, uskoo East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo.

– Luottamuspula tulee jatkamaan ailahteluja. Ihmiset hakevat varmuutta ja näkemystä tulevaisuuteen.

Venäjän tilanne on vaikuttanut Euroopan talouteen jo koko kuluvan vuoden ajan.

– Kyllähän se näkyy jo siinä, että vienti Venäjälle on laskenut huomattavasti. Jos katsotaan kuukausi kuukaudelta verrattuna viime vuoteen, niin tilanne koko ajan huononee. Syö pohjaa Euroopan taloudelta, mutta tilanne ei ole ollenkaan niin paha kuin Venäjällä. Toisaalta USA:n markkinat kasvavat, se korvaa tilannetta, Valo taustoittaa.

Valo ja Paasi eivät usko, että Kiinasta olisi lyhyellä aikavälillä apua Venäjän taloudelle.

– Siinä kestää kyllä aikansa, ei luottamusta yhdessä yössä luoda. Pitkällä tähtäimellä edellytykset yhteistyölle on laitettu alulle, Paasi arvioi.

– Ei se mikään rakkausavioliitto ole, Valo säestää.

Juttua korjattu: Martin Paasi mainitsi haastattelussa Euroopan keskuspankin tukevan venäläisiä pankkeja. Hän tarkoitti kuitenkin Venäjän keskuspankkia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.