Mainos

Asiantuntijat ratkaisivat soten ongelmat: "Rohkeus on puuttunut"

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén ja sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo lattoivat aamulla MTV:n Huomenta Suomessa soten ongelmakohdat järjestykseen.

Soten suurimpina ongelmakohtina on pidetty kansanvaltaisuuden puuttumista ja rahoitusjärjestelmää. MTV:n Huomenta Suomen vieraiden mukaan tarjolla on kuitenkin selkeitä ratkaisuja. 

– Perustuslaillisiin ongelmiinkin on aika selvä ratkaisu, mutta rohkeus on toistaiseksi puuttunut. Ehkä nyt olisi oikea hetki kerätä rohkeutta, Hiilamo vinkkaa poliitikoille.

Toimitusjohtaja Aki Lindénin mukaan kansavaltaisuusongelma johtuu siitä, että uutta järjestelmää on yritetty rakentaa sen varaan, että kunnat olisivat perusyksiköitä.

Hiilamo muistuttaa, ettei perustuslaki edellytä, että kunnat vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluista.

– Kansanvaltaisuus ja rahoitus kytkeytyvät yhteen siinä mielessä, että jos rahoitus kerättäisiin suoraan kansalaisilta esimerkiksi tuotantoalueille tai sotealueille, silloin ratkeaisi sekä kansanvaltaisuuden ongelma että rahoitusongelma, Hiilamo selittää.

– Ainoa ratkaisu se, että unohdetaan kuntarajat kokonaan ja tarkastellaan koko alueen väestöä ja verotetaan alueen puitteissa. Ahvenanmaalla on tällainen järjestelmä ollut jo vuosikymmeniä - ei tarvitse Ruotsiin asti katsoa, Lindén jatkaa.

Vastaava järjestelmä on ollut käytössä ja havaittu hyväksi Ahvenanmaan ja Ruotsin lisäksi muissa Pohjoismaissa. Miksi sotevääntö on sitten niin hankalaa Suomessa?

– Tämä on ajatuksellisesti ja hallinnollisestikin iso asia, Hiilamo selittää.

Uusi järjestelmä toisi uuden hallinnollisen tason, joka kerää veroja.

– Sen myötä täytyisi miettiä myös, miten järjestelmä rakennetaan edustuksellisestim millä tavoin valitaan edustajat, milloin vaalit järjestetään ja niin edelleen. Viimeinen rohkeus tarvitaan, että voidaan ottaa tämä askel, Hiilamo perustelee tilanteen tahmeutta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.