Mainos

Asiantuntijat peräävät lisää digiboksineuvontaa

Viestintätutkija Pertti Näräsen mukaan digitelevision käyttöön ja hankintaan liittyviä tukitoimia pitäisi tarjota etenkin vanhusväestölle.

Tampereen yliopiston viestinnän laitoksen tutkija Pertti Näränen sanoo, että digi-tv:n aloitusvaiheessa esitetyt lupaukset ovat haitanneet koko digi-tv:n kehitystä. Lupausten toteutumatta jääminen on hidastanut kuluttajien intoa digisovittimen hankintaan.

Esimerkiksi digiboksin kytkeminen on monissa talouksissa ja monilla alueilla on osoittautunut mainostettua vaikeammaksi. Lisäksi digiboksin ostajia ovat vaivanneet muun muassa tekstitysongelmat Yleisradion digilähetyksiä katsottaessa sekä vaikeudet Yleisradion digitaalisen superteksti-tv:n vastaanotossa.

Epäselvyyksien ratkomiseksi Digita Oy ja digilähetyksiä tuottavat tv-yhtiöt ovat perustaneet digiboksien asentajia neuvovan palvelevan puhelimen. Pertti Näräsen mukaan on palvelevan puhelimen perustaminen on tervetullut, mutta ei kuitenkaan riittävä askel.

Digiboksien ostajia ovat vaivanneet myös niin sanottujen satunnaistuojien maahantuomat edulliset sovittimet, joihin ei ole ollut saatavilla tarvittavia ohjelmistopäivityksiä ja jotka eivät ole toimineet asianmukaisesti suomalaisessa järjestelmässä. Kuluttajia on ihmetyttänyt, että markkinoilla voidaan yleensäkään myydä epäkelpoja sovittimia.

Näräsen mukaan kelvottomat halpaboksit ovat nousseet ongelmaksi myös Britanniassa, missä on perustettu erillinen testauskeskus tutkimaan boksien toimivuutta. Näränen arvioi, että vastaava järjestelmä voisi säästää myös suomalaiskuluttajia epäkelpojen digiboksien aiheuttamalta päänvaivalta.

Moninkertaisten laitehankintojen tarve voi yllättää

Konsultti Timo Argillander Digital Media Finland Oy:stä puolestaan muistuttaa, että digitelevisiota koskevassa tiedotuksessa ei juuri ole tuotu julki sitä tosiseikkaa, että videonauhurille ja tallentavalle dvd-soittimelle tarvitaan oma erillinen digiboksi, mikäli tv-katsoja haluaa katsoa eri kanavaa kuin mitä tallentaa.

Kaikkien Suomen videonauhurien varustaminen digiboksilla edellyttäisi ainakin 1,8 miljoonan lisäboksin myymistä, sillä Suomen 2,4 miljoonasta kotitaloudesta noin 77 prosentilla on videonauhuri.

Tällaiset seikat saattavat Argillanderin mukaan harmittaa etenkin niitä kuluttajia, jotka ovat juuri ostaneet kalliin tallentavan dvd-soittimen kuvitellen, että se toimii hyvin seuraavat kymmenen vuotta. Argillander varoittaakin edistämästä digi-tv:tä insinöörivetoisesti, vaan niin että käyttäjien näkökulma ja mielipiteet huomioidaan nykyistä paremmin.

Perinteisten analogisten tv-lähetysten on suunniteltu loppuvan elokuussa 2007.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.