Asiantuntijat: Pariskunnan pääsyllä samaan vanhainkotiin ei esteitä

Yhteisen vanhainkotipaikan tai palveluasunnon hankkiminen iäkkäille pariskunnille onnistuu yleensä tervettä järkeä käyttämällä. Yhdessä asuntoa hakevia vanhoja pareja on niin vähän, että työntekijöiden joustavalla ja käytännönläheisellä toiminnalla he saavat paikan ainakin samasta vanhainkodista.

- Vanhojen ihmisten pitää saada elää toistensa lähellä loppuvaiheessa. Ei ole inhimillistä, eikä mitenkään perusteltavissa, jos tätä ei sallita, sanoo Vanhustyön Keskusliiton toiminnanjohtaja Pirkko Karjalainen. Yksittäisiä tapauksia, joissa puolisot ovat joutuneet erilleen, on tullut viime aikoina esille eri puolilla maata.

Kouvolan vanhusten asumisesta vastaava päällikkö Arja Kumpu sanoo, että olisi kohtuutonta vaatia, että asiakas joustaisi eikä järjestelmä.

- Jos takana on 40-50 vuoden avioliitto ja organisaation joustamattomuuden takia pitäisi muuttaa erilleen, niin se on inhimillisesti hirvittävän iso asia. Jokaisen pitäisi miettiä, haluaisiko omalle äidille ja isälle käyvän niin, Kumpu sanoo. Hän on myös Vanhustyön johtajat ry:n puheenjohtaja.

Kumpu arvioi iäkkäiden pariskuntien määrän kasvavan, sillä ihmisten elinikä on noussut ja miehet elävät aiempaa pidempään. Nykyisin noin kolme neljästä paikasta on naisilla, joista moni on leski.

Kun iäkäs pariskunta hakee Kouvolasta asumispalvelupaikkaa, ensisijainen tavoite on yhteinen asunto tai paikkojen löytyminen ainakin samalta osastolta. Jos sekään ei onnistu, niin heidät yritetään sijoittaa samaan taloon. Kouvolassa on kuntaliitosten jälkeen noin tuhat asumispalvelupaikkaa. Tässä joukossa on vain viidestä seitsemään iäkästä pariskuntaa.

- Tänä vuonna yhteyttä on ottanut yksi pariskunta, joka selvitti palveluasumisen mahdollisuutta, Arja Kumpu toteaa.

Asuntoihin muunneltavuutta

Kumpu toteaa, että ongelmia asunnon löytämiselle voi aiheuttaa se, jos vanhainkodeissa tai palveluasunnoissa on vain pieniä huoneita, joihin ei mahdu kahta ihmistä.

- Tiloja voi jo rakennusvaiheessa suunnitella muunneltaviksi, Kumpu sanoo. Esimerkiksi yksiöstä saa kaksion välioven avulla.

Yleensä pariskunnasta toinen on sairaampi ja tarvitsee vaativampaa hoitoa kuin toinen osapuoli. Hän saattaa tarvita myös tilaa vieviä apuvälineitä, ja hänellä voi olla muistiongelmia.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) sanoi toissapäivänä Ilkan haastattelussa, että avioparin pitää halutessaan päästä samaan vanhainkotiin. Ministeri ehdotti myös oikeuden kirjaamista lakiin, jos muu ei auta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat