Mainos

Asiantuntijat moittivat Seniorisäätiön vanhuksen kohtelua

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Helsingin Seniorisäätiön hoitokodin vanhuksen kohtelu ei ole noudattanut vanhuspalvelulain periaatteita.

– Pitkäaikaista hoitoa ja huolenpitoa turvaavat sosiaali- ja terveyspalvelut on toteutettava niin, että iäkäs henkilö voi kokea elämänsä turvalliseksi, merkitykselliseksi ja arvokkaaksi, kertoo hallitusneuvos Riitta Kuusisto sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina, että Helsingin Seniorisäätiön hoitokodin asukas pääsee vessaan vain kolmena päivänä viikossa.

– Ei tämä nyt kyllä kuulosta lainkaan hyvältä, että vessapäivät rajoitettaisiin kolmeen viikossa. Se ei vastaa tämän lain tarkoitusta, Kuusisto jatkaa.

Vanhuspalvelulaissa sanotaan muun muassa, että iäkästä henkilöä tulee auttaa suoriutumaan päivittäisistä toimista, kuten henkilökohtaisen hygienian hoitamisesta, pukeutumisesta ja ruokailusta.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Anja Noron mukaan vanhuksen itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa.

– Jos vessaan pääsee itsenäisesti tai tuettuna, niin sinne on tärkeää päästä silloin, kun tarve on – sekä kuntouttamisen näkökulman että itsemäärämisoikeuden vuoksi, Noro kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja