Asiantuntijat luopuisivat kolmiportaisesta perintöverosta

Hurjinta muutosta perintöveroon ehdottaa SDP:n veroasiantuntija Kari S. Tikka. Kauppalehden haastattelussa hän esittää kaikille korkeintaan 16 prosentin perintöveroa, kun nyt perinnöstä voi pahimmillaan joutua pulittamaan puolet valtiolle.

Perintövero kevenee merkittävästi ensi kevään jälkeen. Veroasiantuntijat ovat yhtä mieltä tietyistä peruskorjauksista, mutta osa uudistaisi radikaalisti koko perintöverotuksen, kertoo Kauppalehti.

Varmat muutokset koskevat pieniä perintöjä, jotka vapautuvat perintöverosta nykyistä useammin. Myös muiden kuin lähisukulaisten, muun muassa avopuolisoiden, perintövero kevenee. Tällä hetkellä avopuoliso joutuu maksamaan veroina lähes puolet perinnöstään, ellei yhteisiä lapsia ole.

Esimerkiksi sosiaalidemokraattien käyttämä veroasiantuntija, professori Kari S. Tikka jatkaisi uudistuksia vielä pidemmälle: hän esittää kaikille samaa, enintään 16 prosentin veroa.

Keskustan taustahahmo, professori Heikki Niskakangas puolestaan kannattaa maltillisempaa muutosta, jossa verottaja veisi 16-32 prosenttia perinnöstä.

Nykyään perintöveroa voi joutua maksamaan ylimmillään jopa 48 prosenttia. Kolmiportaisen järjestelmän mukaan etäinen sukulainen maksaa 32 prosenttia ja lähiomainen korkentaan 16 prosenttia saamastaan perinnöstä.

Niskakangas sekä Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen poistaisivat ylimmän, 48 prosentin veroluokan. Kari S. Tikka ottaisi käyttöön vain yhden veroluokan.

- Nykyäänkin valtaosa perinnöistä menee rintaperillisille korkeintaan 16 prosentin verolla. Kun otetaan huomioon kansainvälinen ympäristö ja Ruotsin päätös luopua perintöverosta, 16 prosentissa ei ole juuri korottamisen varaa, Tikka huomauttaa Kauppalehdessä.

Sen lisäksi Tikka nostaisi perintöveron alarajaa merkittävästi, jopa niin, että tavanomaisesta asuntovarallisuudesta ei perittäisi veroa. Toinen vaihtoehto olisi sallia erityiskohtelu asuntovarallisuudelle silloin, kun esimerkiksi leski jää asumaan entiseen yhteiseen asuntoon.

Heikki Niskakangas nostaisi perintöveron alarajan nykyisestä 3 400 eurosta jonnekin 15 000-70 000 euron väliin. Suomen verotusta voi verrata esimerkiksi Saksaan, missä perinnöt ovat verovapaita jopa 150 000 euroon asti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat