Mainos

Asiantuntijat: Lama uhkaa USA:ta

Jos Yhdysvaltain senaatti ja edustajainhuone eivät hyväksy roskapankkia, maan taloutta uhkaa synkimpien arvioiden mukaan syvä lama. Se kourisi häijysti myös suomalaisten lompakoita.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander arvioi, että roskapankin mahdollinen hylkääminen johtaisi taloudellisen toimeliaisuuden vähittäiseen hiipumiseen Yhdysvalloissa. Lama tulisi talvella, ja ennen pitkää sen vaikutukset ulottuisivat myös tavallisiin suomalaisiin.

- Tässä mentäisiin 1930-luvun tilanteeseen. 30-luvun lamahan johtui myös siitä, että pankkijärjestelmä romahti eikä mitään hankkeita voitu rahoittaa, Kiander synkistelee.

Yhdysvaltain senaatin oli määrä käsitellä roskapankkilakeja yöllä. Jos senaatti hyväksyi suunnitelman, se menee edustajainhuoneen äänestykseen tänä iltana. Edustajainhuone hylkäsi maanantaina edellisen esityksen.

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen sanoo, että pahimmillaan voidaan puhua lamasta, jos Yhdysvaltain roskapankkisotku ei selviä. Kyse olisi nimenomaan oikeasta lamasta eikä lievemmästä taantumasta.

- Jos ratkaisua ei tule, näkymät ovat erittäin huonot. Pankkeja menee nurin, työttömyys kasvaa ja edellytykset investointeihin menevät, kun rahan saatavuus heikkenee, Sorjonen luettelee.

Vaikutukset Suomen talouteen olisivat myös hyvin haitallisia. Mekanismina olisi luottolama ja talouden pysähtyminen Suomelle tärkeissä vientimaissa.

Sorjonen korostaa kuitenkin, että Yhdysvalloissa jatketaan uusien ratkaisuvaihtoehtojen etsimistä, vaikka roskapankkisuunnitelma kaatuisi. Kukaan ei halua rahoitusjärjestelmän romahtamista.

OP-Pohjolan pääekonomisti Timo Lindholm on yhtä mieltä Sorjosen kanssa siitä, ettei Yhdysvaltain hallituksella ole varaa päästää finanssijärjestelmää nurin, vaikka roskapankkia ei saataisi perustettua.- Jossakin vaiheessa julkisen vallan on vaan pakko tulla tavalla toisella väliin, Lindholm sanoo.

Tallettajat voittajia

Jos Yhdysvallat perustaa roskapankin, korot laskevat ja osakekurssit lähtevät nousuun. Luotonanto pääsee vauhtiin. Tavallinen suomalainen pelastuisi kriisistä kuivin jaloin.

Ekonomistien mukaan talouden näkymät ovat kuitenkin joka tapauksessa miinusmerkkisiä, vaikka Yhdysvallat saisi perustettua roskapankkinsa. Finanssikriisin vuoksi tuoreimmatkin ennusteet Suomen taloudesta näyttävät olevan liian toiveikkaita.

Ellei sotku selviä, muun muassa asuntokauppa ja investoinnit uhkaavat tyssätä Suomessakin. Korot jatkavat nousua ja rahaa on tarjolla niukasti. Osakevarallisuus hupenee. Säästövakuutustenkaan kanssa ei ole hauskaa, Kiander huokaisee.

Sorjonen muistuttaa kuitenkin, ettei suomalaisten toimeentulo riipu osakevarallisuudesta. Julkinen valta huolehtii esimerkiksi koulutuksesta ja eläkkeistä toisin kuin Yhdysvalloissa, jossa kotitaloudet turvaavat osakesäästöihin.

Lisäksi pahimmassakaan tapauksessa Suomeen ei pääse syntymään samanlaista joukkotyöttömyyttä kuin edellisen laman aikana, sillä ensimmäiset suuret ikäluokat aloittavat juuri siirtymisen eläkkeelle. Se vähentää työikäisten määrää.

Lindholm arvioi, että kriisin voittajia ovat tallettajat, jotka saavat nauttia korkeista koroista. Rohkeimmat pitkäaikaiset sijoittajat ovat myös alkaneet jo ostaa hyvien yhtiöiden osakkeita, joita myydään pörssissä polkuhinnalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.