Asiantuntijat: Laitteiden käyttöikää arvioidaan mutu-pohjalla

Testiasiantuntija Teemu Sysioja Kuluttajavirastosta kertoo, että laitteiden käyttöikää pystytään testaamaan luotettavasti vain muutamassa tuoteryhmässä. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa lamput ja paristot. Esimerkiksi pesukoneen tai kännykän käyttöikää testaavat olosuhteet olisi hyvin hankala järjestää.

Matkapuhelimissa voidaan testata esimerkiksi sitä, miten hyvin ne selviävät pudottamisesta tai sitä, miten hyvin ne sietävät vettä. Kännykän kestävyyden testausta hankaloittaa se, että varsinaisen laitteen sijaan jumiin menevät usein niiden sisältämät ohjelmat.

– Enemmän on kyse siis mutu-tuntumasta. Testeillä ei tällä hetkellä voida todistaa väitettä, että nykyiset kännykät tai pesukoneet menisivät nopeammin rikki kuin aikaisemmin, Sysioja sanoo.

Laitteiden suuri määrä voi hämätä

Sysiojan mukaan ihmisten mielikuvat laitteiden nopeasta hajoamisesta saattavat syntyä myös siitä, että laitteita yksinkertaisesta on kodeissa enemmän kuin aikaisemmin.

– Sen takia voi tuntua, että joku laite on aina rikki.

Sysioja muistuttaa, että laitteiden valmistus on aina tietynlainen kompromissi, jossa puntaroidaan muun muassa suorituskykyä, kestävyyttä ja hintaa. Jos halutaan kestävämpiä tuotteita, ne toisaalta maksaisivat enemmän.

– Kuluttajat vaativat edullisia tuotteita, ja silloin yleensä jostain muusta pitää karsia, Sysioja sanoo.

Myös tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta toteaa, että laitteiden kestoikää on vaikea tutkia. Työtehoseurassa on kuitenkin selvitelty sitä, miten käyttäjien toiminta vaikuttaa laitteiden kestoon.

– Esimerkiksi kylmälaitteiden kestoikään vaikuttaa hyvin paljon se, miten ne sijoitetaan. Jos ne sijoitetaan väärin, ne voivat mennä nopeastikin rikki, Marjomaa sanoo.

Pesukone pyörii perheissä tiuhaan

Marjomaan mukaan pesukoneita myös käytetään nykyään enemmän kuin aikaisemmin. Tätä kautta niiden käyttöikäkin lyhenee.

– Esimerkiksi lapsiperheessä pyykinpesukonetta saatetaan pyörittää pari kertaa päivässä, kun aikaisemmin koneita käytettiin paljon harvemmin.

Marjomaa suosittelee tutustumaan tarkemmin myös laitteiden käyttöohjeisiin. Niiden lukeminen voi säästää monelta harmilta.

– Jos esimerkiksi pesukoneen nukkasihti menee tukkoon, paikalle saatetaan kutsua korjaaja tai pahimmassa tapauksessa kone heitetään kaatopaikalle. Käyttöohjeessa olisi esitetty, miten ongelman saa korjattua, Tarja Marjomaa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat