Mainos

Asiantuntijat: Karhunpentujen ampuminen oli oikea ratkaisu

Lappeenrannassa lenkkeilijää purreen emokarhun pentujen ampuminen oli asiantuntijoiden mukaan oikea päätös.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkijan Ilpo Kojolan kanta on selvä.

- Se oli oikea ratkaisu, sanoo Kojola.

Naaraskarhu puri keski-ikäistä naislenkkeilijää eilen illansuussa Lappeenrannassa. Lenkkeilijä sai vammoja päähänsä ja olkapäähänsä. Karhu ja sen kaksi poikasta ammuttiin.

Kojolan mukaan tänä vuonna syntyneet pennut olivat vielä liian pieniä selvitäkseen luonnossa ilman emoaan. Myöskään eläintarhoissa ei olisi ollut niille sijaa.

Pennuilla kävi varsin huono tuuri. Jos karhun ja lenkkeilijän kohtaaminen olisi tapahtunut vain kuukautta myöhemmin, pentuja ei ehkä olisi tarvinnut ampua, arvelee erikoistutkija Ilpo Kojola.

- Silloin ne olisivat ehkä voineet selvitä omillaan, toteaa Kojola.

Kojolan mukaan Ruotsissa jopa alle vuoden ikäisiä pentuja on selvinnyt luonnossa, kun ne ovat jääneet loppukesästä orvoiksi.

Tammikuun lopulla syntyvät karhunpennut itsenäistyvät yleensä noin puolitoistavuotiaina. Jotkut pennut tosin pysyttelevät emonsa rinnalla jopa 3-vuotiaiksi.

Karhujen pelottelua metsiin toivotaan

Myös Suomen luonnonsuojeluliitto on sitä mieltä, että vaihtoehtoja ei ollut.

- Se oli varmaan ainoa vaihtoehto. Eläintarhoissakin joudutaan jo lopettamaan karhunpentuja tilanpuutteen vuoksi, sanoo liiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Liiton ympäristönsuojelupäällikkö Jouni Nissinen toivoo, että Suomessa alettaisiin yhä enemmän toimia kuten Kanadassa. Siellä liian lähelle ihmisasutusta eksyviä karhuja joko ajetaan koirien avulla syvemmälle metsään, tai niitä kuljetetaan erämaahan.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.