Asiantuntijat: Kannabis pysynee laittomana Suomessa

Suomessa ei ole näköpiirissä muutoksia kannabista koskevaan lainsäädäntöön, arvelevat huumausainepolitiikan asiantuntijat.

Monissa Euroopan maissa ja kaupungeissa kannabiksen käyttöä on vapautettu, esimerkiksi Berliinissä poliisi ei puutu henkilökohtaiseen käyttöön. Suomessa käyttörikoksesta saa yleensä sakkorangaistuksen. Suomessa kerätään tällä hetkellä nimiä toiseen kannabiksen laillisuutta koskevaan kansalaisaloitteeseen. Edellinen aloite keräsi viime vuonna noin 21 000 allekirjoittajaa.

YK:n tasolla huumausainepolitiikkaa käsitellään laajasti ensi vuonna järjestettävässä erityisyleiskokous UNGASS 2016:ssa.

– Kansainvälinen keskustelu ei suoraan vaikuta Suomeen. Vaikka esimerkiksi Etelä-Amerikan valtiot ovat olleet aktiivisia kannabiksen asemaa koskevassa keskustelussa, yhtään konkreettista ehdotusta sieltä ei ole tullut, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta kertoo.

Turun Kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Risto Mikkonen pitää kuitenkin pelkkää keskustelua merkittävänä.

– Eri maat ovat huomanneet, että sopimuksia voi tulkita eri tavoin. Suomessa on käymässä niin, että erityisesti nuoret ovat asiassa ottamassa lakia omiin käsiinsä, Mikkonen sanoo.

YK:n voimassa olevat huumausaineita koskevat yleissopimukset eivät vaadi jäsenvaltioita noudattamaan niin tiukkaa huumepolitiikkaa kuin jotkut noudattavat.

Kotovirta kertoo, että EU:lla on yhteinen huumausainestrategia, mutta sitovaa lainsäädäntöä on vain uusien muuntohuumeiden kieltämiseksi.

– Tosin hyvin vaarallisten muuntohuumeiden kontrolloimiseksi ollaan juuri rakentamassa uutta yhteistä valvontamekanismia. Ja YK:ssa EU painottaa aina yhteisiä teemoja, kuten huumeiden käytön haittojen minimointia, Kotovirta toteaa.


 

Lue myös:

    Uusimmat