Mainos

Asiantuntijat: Irakin siviiliuhrien määrää aliarvioitu

Asiantuntijoiden mukaan siviilien kuolemien syiden selvittäminen auttaisi myös tällä hetkellä apua tarvitsevien auttamisessa.

Ryhmä kansainvälisiä lääketieteen asiantuntijoita vaatii nykyistä tarkempaa selvitystä Irakin sodan siviiliuhrien määrästä. Brittiläisessä British Medical Journal -lehdessä huomenna julkaistavassa kannanotossa sanotaan, että arvio uhrien määrästä on tällä hetkellä todennäköisesti liian alhainen.

-Meidän mielestämme Yhdysvaltojen ja Britannian välinpitämättömyys uhrien määrän arvioimisessa on hyvin vastuutonta. Kuolonuhrien määrän nykyistä tarkempi selvitys auttaisi ymmärtämään kuolemien syitä, ryhmä sanoo.

Ryhmän mukaan syiden selvittäminen auttaisi myös tällä hetkellä apua tarvitsevien auttamisessa. Ryhmään kuuluu yli 20 asiantuntijaa Yhdysvalloista, Britanniasta, Australiasta, Kanadasta ja Espanjasta.

Brittilehti Lancetin viime vuoden lokakuussa tekemän selvityksen mukaan Irakissa on sodan alkamisen jälkeen kuollut noin 100 000 siviiliä. Viralliset luvut kuolleiden määrästä ovat olleet tätä huomattavasti pienempiä, ja lehden selvityksen julkistamisen jälkeen muun muassa Britannian hallitus kielsi luvun suuruuden. Lancet-lehden selvityksen mukaan osa siviileistä on kuollut välittömään väkivaltaan ja osa sairauksiin, kuten sydänkohtauksiin, aivoinfarkteihin ja lapsivuodeaikaan liittyviin sairauksiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.