Asiantuntijat Huomenta Suomessa: Lastensuojelusta kansanliike

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat peräävät yhteisvastuullisuutta lasten suojeluun. Apua on oltava tarjolla lapsen jokaisella elämänalueella – eikä vain lapselle, vaan koko perheelle.

– Lastensuojelussa ei tule koskaan olemaan niin paljon virkoja, että he selviäisivät tästä omin voimin. On kyse kansanliikkeestä, jossa on ymmärrettävä, että lasten suojelu on jokaisen miehen ja naisen hommaa, Lastensuojelun keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro painottaa.

– Sosiaalityöntekijä ei kykene mitenkään olemaan jokaisen lapsen kanssa räätälöidysti, kun lapsia on toistasataa yhden ihmisen kontolla. Pitää nähdä se, että lasten hyvinvointi koskee myös päiväkoteja ja kouluja ja harrastustoimintaa, Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta jatkaa.

8-vuotiaan tytön kuolemaan johtaneessa tapauksessa Markkula-Kivisilta kummastelee eniten sitä, miksi huostaanotto purettiin.

– Tytölle ehti varmaankin jo herätä toivo, että jotain tehdään.

Seppo Sauron mukaan tämä asia tulee varmasti olemaan tapauksen tutkinnan keskiössä.

– Lapsesta oli varmasti tietoa, mutta se ei kasautunut samalle pöydälle päätöksenteon tueksi.

Markkula-Kivisilta muistuttaa, että valtaosa lapsen ongelmista johtuu siitä, että vanhemmilla on ongelmia.

– Meidän olisi suojeltava myös aikuisia ja tuettava heitä ongelmien ratkaisemisessa. Perheissä lastensuojelu ei ole mahdollista, jos koko perhettä ei auteta. Lapsi ei silti ole vain perheensä osa, vaan yksilö, jolla on oma rauha, jolle annetaan mahdollisuus tasapainoiseen elämiseen.

Tunnista myös pienet signaalit ja toimi

Perheen ulkopuolisten voi olla vaikeaa nähdä merkkejä lapsen pahasta olosta. Sauron mukaan on tärkeää tunnistaa pienetkin signaalit ja toimia.

– Lapsen käytöksen muutos laidasta toiseen, keskittymisvaikeudet, väsymys, usein huono fyysinen kunto tai hoitamattomuus. Ei pidä ajatella, että tämä on lastensuojelun asia, joka tekee joskus jossain jotain.

Lapsen kynnys kertoa omista ongelmistaan esimerkiksi opettajille tai luokkatovereille koulussa tai päiväkodissa nousee usein liian korkeaksi.

– Lapsi on äärettömän lojaali vanhemmilleen. Oma äiti tekee aina parasta ruokaa ja isä voittaa muut isät. Jos sisimmässä tuntee, ettei näin olekaan, siitä on todella vaikea puhua. Kavereita ei voi kutsua kylään, kun ei tiedä missä kunnossa vanhemmat on kun sinne menee kylään, Markkula-Kivisilta jatkaa.

Uusi parisuhde on iso haaste lapselle

Vanhempien uusi parisuhde on haaste lapsille hyvinvoivissa perheissäkin. Kun mukana on päihteitä ja väkivaltaa, muuttuu tilanne painajaismaiseksi.

Parhaimmassakin tapauksessakin muutos on hirveä, kun lapsen elämään tulee uusi ihminen, jonka hän näkee aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä, Markkula-Kivisilta toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula vaatii lastensuojelun viranomaisilta parempaa luottamuksellista vuorovaikutusta lasten kanssa.

– Viranomaisilla on oltava motivaatiota suhtautua lapsen tilanteeseen. Kaikkien alalla työskentelevien olisi opeteltava lapsen kohtaamista.

(MTV3)

Katso asiantuntijoiden haastattelut Huomenta Suomessa:

Lue myös:

    Uusimmat