Asiantuntijat: Hiv-oikeudenkäynneissä kohtuuttomia tuomioita

Asiantuntijat arvioivat, että hiv-oikeudenkäynneissä jaetaan kohtuuttomia rangaistuksia hiv-tartunnastaan tietoisille, jotka ovat olleet suojaamattomassa yhdynnässä.

Vaikka tartuntaa ei olisi tapahtunut, henkilö voidaan tuomita esimerkiksi vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hiv-asiantuntijaryhmä arvelee tämän heikentävän ihmisten halukkuutta hakeutua testeihin. Pysymällä tietämättömänä tartunnastaan välttää rikosoikeudellisen vastuun.

Hoitamaton hi-virustartunta aiheuttaa asiantuntijoiden mukaan huomattavasti suuremman tartuntariskin kuin hoidossa oleva. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on satoja testaamattomia viruksenkantajia.

Ryhmän puheenjohtaja Mika Salminen sanoo, että hiv-tartuntoja käsitellään selvästi kovemmin kriteerein kuin muita tartuntatauteja. Oikeuslaitos ei ole huomioinut lääketieteen valtavaa kehitystä. Nykyhoidon ansiosta 90 prosenttia potilaista pääsee hoitotavoitteeseen, jossa tartuntavaara laskee lähes olemattomaksi, sanoo dosentti Matti Ristola Hyksin infektiosairauksien klinikalta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat