Mainos

Asiantuntijan vinkki Suomen taloushuoliin: Työpäivä puoli tuntia pidemmäksi

Säästöpankkiryhmän markkinastrategi Miska Kuhalampi näkee, että Suomi on nykyään taloudellisesti kuopan pohjalla.

– Viime viikolla euroalueelta saatiin pitkästä aikaa plusmerkkisiä talouslukuja, mutta meille käänne ei vielä yltänyt. Näkemyksemme on kuitenkin toiveikas. Uskomme Suomen pinnistävän kasvuun viimeistään loppuvuonna, Kuhalampi arvioi.

Kuhalammen mukaan poliittiset päätökset ovat oleellisessa osassa, jos talousongelmista halutaan selvitä. Hän nostaa esille maltillisen palkkaratkaisun ja palvelualojen toimintaedellytysten parantamisen.

Työelämän rakenteita olisi uudistettava muun muassa nostamalla eläkeikää ja luomalla järkevä yhteisverotuksen taso. Myös sote-uudistuksesta pitäisi päästä sopuun.

Kuhalammen mielestä Yhdysvalloissa talouskasvulle on luotu hyvät edellytykset, mikä alkaa ennen pitkää näkyä Suomenkin markkinoilla.

Myös euroalueen taantuma on hetkeksi hellittämässä, mistä kertoo esimerkiksi se, että Espanjassa, Italiassa, Portugalissa ja Irlannissa työttömyys on kesän aikana hieman laskenut.

Poliittinen päättämättömyys kostautuu

Kuhalampi sanoo, että poliittisia päätöksiä pitäisi tehdä tehokkaasti, koska muuten vaarana voi olla lakkokierre.

Eläkeratkaisujen lykkääminen ja verojen nostaminen puolestaan johtaisivat Suomen kutistumiseen ja velkaantumiseen. Pahimmillaan työttömyys jatkaisi nousuaan ja pieniä palvelualan yrityksiä katoaisi.

Maailmantalouden elpyessä suurten vientiyritysten tulokset paranisivat, mutta työtä ei syntyisi ja kotimarkkinat sakkaisivat.

Työpäivät pidemmiksi

Kuhalammen mukaan Suomessa tehdään liian vähän työtunteja ja ne ovat liian kalliita. Tilanne ajaa työpaikkoja halvempiin maihin.

Työpäivien venyttäminen olisi edullisin keino saada ansiotaso nousuun ja yhteiskuntaa tehokkaammaksi. Kuhalammen mukaan puoli tuntia lisää työpäivään on helpompi myydä kansalaisille kuin lomien leikkaus tai palkka-ale.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.