Mainos

Asiantuntijan vinkit: Näin saat vaalikoneesta täyden hyödyn

MTV on avannut vaalikoneensa, joka auttaa äänestäjiä löytämään itselleen sopivimman ehdokkaan. Mutta kenelle se on tarkoitettu? Mitä sieltä kannattaa etsiä?

MTV:n vaalikone on julki täällä, ja se toimii kaikilla laitteilla.

Asiantuntijoiden mukaan vaalikoneista on suurta hyötyä niin äänestäjälle kuin ehdokkaallekin.

–  Vaalikoneen avulla pystyy etsimään sopivaa puoluetta ja ehdokasta oman äänestyspäätöksensä tueksi, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund sanoo.

Nyt eduskunnasta pois jäävä kansanedustaja pitää myös vaalikoneita tärkeänä.

– Vaalikoneet ovat hyödyllisiä etenkin sellaisille vähän tuntemattomammille ehdokkaille, vaikka nuorille ehdokkaille, joilla ei ole isoa vaalibudjettia tehdä naamaansa ja nimeänsä tunnetuksi, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) sanoo.

Sukupolvierot korostuvat

Vaalikoneiden käytössä korostuvat sukupolvierot: vanhempi väestö sanoo löytävänsä ehdokkaan omin avuin, mutta alle 35-vuotiaista kaksi kolmesta sanoo käyttävänsä vaalikonetta.

– Vuoden 2011 eduskuntavaalien tutkimusaineistoon perustuen edelleenkin puolet suomalaisista sanoi, etteivät ole käyttäneet vaalikoneita. Vedenjakajalinja menee keski-iässä: 45-vuotiaat ja siitä ylöspäin käyttävät paljon vähemmän vaalikoneita, valtio-opin professori Kimmo Grönlund sanoo.

Grönlundin mukaan on vaikea tutkia sitä, tarjoaako vaalikone juuri itselle parhaan ehdokkaan. Hänen mukaansa ihmisillä on tapana kaunistella vastauksia, koska kaikki eivät pidä siitä, että kone antaa ehdokkaan.

– Erityisesti nuoret pitävät vaalikoneen antamaa vastausta hyvänä.

Grönlund muistuttaa, että yhden vaalikoneen vastaukseen ei kannata luottaa, vaan eri vaalikoneita on hyvä vertailla keskenään.

– Vaalikoneesta voi myös ottaa mieleisensä kysymykset ja katsoa mitä ehdokkaat ja puolueet kertovat aiheesta vaaliohjelmissa ja tiedotusvälineissä. 

– Täytyy kuitenkin muistaa, että Suomessa on käytössä avoin listavaalijärjestelmä, jolloin oma annettu ääni menee ensisijaisesti puolueelle ja vasta toissijaisesti ehdokkaalle. Eli ei ainakaan kannata äänestää sellaista ehdokasta, joka edustaa puolueen linjaa, jota ei ole valmis hyväksymään, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund huomauttaa.

MTV:n vaalikone nyt auki

MTV:n vaalikoneessa voi etsiä omaa ehdokasta vastaamalla 33 väittämään. Kesken vastausten voi valita, haluaako etsiä ehdokasta vai puoluetta. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


– Vaalikoneessa on mukana ajankohtaisia Venäjä-kysymyksiä, mutta mukana on tarkoituksella aikaisemmista vaalikoneista tuttuja kysymyksiä, ja samoja teemoja. Näin saamme vertailua sitä, miten ehdokkaiden vastaukset ovat muuttuneet aiempiin vaaleihin verrattuna, kertoo MTV:n vaalikoneen vastaava tuottaja Sami Ruokangas.

MTV:n vaalikone toimii tietokoneiden lisäksi tableteissa ja mobiililaitteissa.

Palautetta ja kommentteja MTV:n vaalikoneesta voi kirjoittaa alla olevaan kommenttiosioon. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.