Asiantuntijalta varoitus vedenkestävän ripsivärin käytöstä

Meikkipussin siivous: näin kauan kosmetiikka säilyy 2:06
KATSO MYÖS: Tarkista videolta, kuinka kauan kosmetiikkaa voi säilyttää.

Optometristi varoittaa sosiaalisessa mediassa vedenkestävän ripsivärin riskeistä silmien terveydelle.

New York Post kertoo Kanadan Torontosta kotoisin olevan näön ja silmäterveyden asiantuntijasta, optometristi Alexa Hechtista, joka varoittaa vedenkestävän ripsivärin riskeistä TikTok-videollaan.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Kyyneleet eivät liota vedenkestävää meikkiä. Se voi jäädä silmiimme ja tukkia rauhaset, jotka tuottavat öljyä kyyneliin, Hecht varoittaa. 

TikTok-videolla Hecht näyttää varoittavia esimerkkejä, miltä silmiin jäänyt vedenkestävä ripsiväri voi silmissä aiheuttaa. 

– Todella huonoissa skenaarioissa meikkiä voi jäädä silmäluomen alle. Sinne jäädessään se voi aiheuttaa ärsytystä ja kuivattaa silmää, hän kertoo.

Varoitus ei rajaudu pelkästään vedenkestävään ripsiväriin, vaan riskit ovat samat myös esimerkiksi rajausvärien ja luomivärien kanssa.

Ikuisia kemikaaleja

Jatkovideolla Hecht kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan valtaosa markkinoilla olevista vedenkestävistä ripsiväreistä sisältää myrkyllisiä kemikaaleja. Kemikaalit ovat samoja kuin esimerkiksi tarttumattomista pannuista ja kattiloista. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kemikaalien takia meikkiä on vaikea poistaa päivän päätteeksi. Vedenkestävän ripsivärin hierominen vanulapulla voi myös aiheuttaa ärsytystä silmään, ripsien irtoamista ja silmäryppyjä. 

– Vedenkestävissä meikeissä on myös runsaasti kemikaaleja, joiden on tarkoitus saada meikki pysymään pidempään, muun muassa niin kutsuttuja ikuisia kemikaaleja, Hecht varoittaa.

Kyseessä ovat PFAS tai per- ja polyfluoroalkyyliaineet, joka on kiistanalaista huomiota saanut kemikaaliryhmä. Niiden tarkoitus on saada tuotteista vettä-, rasvaa- ja likaahylkiviä sekä tarttumattomia. Yhdisteitä esiintyy kaikkialla ympäristössä ja eliöstössä. Niitä kutsutaan ikuisiksi kemikaaleiksi, koska ne hajoavat ympäristössä erittäin hitaasti.

Hechtin kommentit voivat tulla ikävänä yllätyksenä kaikille niille, jotka ovat tottuneet käyttämään vedenkestävää kosmetiikkaa.

Hecht varoittaa myös glitteriä sisältävien luomivärien ja ripsien kestoväreistä ja ripsien taivutusaineiden vaaroista. 

– Haluan, että olette varuillanne tuotteista, joita käytätte päivittäin, Hecht järkeilee. 

Kemikaalit läpäisevät pinnan

Kaunistautuminen voi aiheuttaa seurauksia myös pintaa syvemmältä.

Notre Damen yliopiston vuonna 2021 tekemän tutkimuksen mukaan 82 prosenttia vedenpitävistä ripsiväreistä sisältää runsaasti fluoria, joka on PFAS:n eli aiemmin mainittujen ikuisten kemikaalien indikaattori.

– Tulokset ovat erittäin huolestuttavia, kun ottaa huomioon altistumisriskin, tutkimusta johtanut Notre Damen fysiikan professori Graham Peaslee kommentoi tutkimustuloksia.

– Kyseessä on tuotteita, joita levitetään silmien ja suun ympärille. Ne voivat imeytyä ihon tai kyyneltiehyen läpi, sekä mahdollisesti myös hengitettynä tai nieltynä, Peaslee muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat