Mainos

Asiantuntijalta mielenkiintoinen huomio Lähi-idästä: "Trumpin kaltainen toimija on siellä tutumpi kuin Obaman kaltainen"

7:10

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ulkopolitiikka on luonnehdittu ailahtelevaksi. CMI:n rauhanvälittäjä Hussein al-Taee kuitenkin muistuttaa, että Lähi-idän politiikan suhteen Trumpin linja vastaa enemmän Yhdysvaltain pitkän aikavälin totuttua toimintaa alueella. 

Rauhanvälittäjä Hussein al-Taee arvioi MTV Uutisten haastattelussa Porissa, että Lähi-idän politiikan suhteen Trumpin linja on paluu totuttuun. Vuosina 2009–2017 Yhdysvaltain presidenttinä toiminut Barack Obama sen sijaan noudatti Lähi-idässä sopimuksiin perustuvaa toimintaa.

– Lähi-idässä presidentti Obaman aikaan mentiin tilanteisiin sopimus ensin. Se oli hyvin arvojohtoista Lähi-idän politiikkaa. Merkkinä oli, että Yhdysvallat vetäytyy alueelta, ja antaa Lähi-idän johtajien itse sopia kohtaloistaan, al-Taee kuvailee Obaman aikaa. 

Rauhanvälittäjän mukaan Obaman sopimuslähtöinen lähestymistapa perustui tiettyihin arvoihin kuten ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Kuitenkin viimeisen sadan vuoden aikana kiltti Yhdysvallat tai Iso-Britannia on ollut Lähi-idässä poikkeus, al-Taee kuvailee kehityskulkuja alueella. 

Presidentit eri linjoilla Iranin ydinsopimuksesta

Al-Taee muistuttaa, että Obama onnistui neuvottelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksen. Sopimus solmittiin vuonna 2015 Iranin, Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän, Ranskan, Saksan ja Britannian kesken. Trump puolestaan ilmoitti Yhdysvaltain vetäytyvän sopimuksesta toukokuussa 2018. 

– Obama kykeni neuvottelemaan ydinsopimuksen, mutta ei välttämättä tarpeeksi Iranin valtion toiminnan rajoittamisesta alueella, al-Taee analysoi. 

Rauhanneuvottelijan mielestä oleellinen kysymys onkin, riittikö sopimus turvaamaan Israelin valtiota. 

– Trumpin suurimpia vaalilupauksia oli turvata Israelin valtion asema, turvallisuus, vakaus ja eheys Lähi-idässä. Tässä mielessä Trump koki, että tarvitaan konkreettisempia toimia, jotka ovat nopeampia kuin Obaman. Dialogi tarvitsee aikaa.

"Paluu normaaliin"

Al-Taee arvioi, että Trumpin toiminnan tulos on koettu joissain Lähi-idän maissa erittäin positiivisena. Rauhanneuvottelijan arvion mukaan juuri tällainen Yhdysvallat on toimijana tuttu - konkreettinen toimija, joka ei toimi niin sanotusti terapeutin roolissa. 

– Kun ajatellaan Lähi-idän historiaa viimeiset 100 vuotta, niin Trumpin kaltainen toimija on tutumpi kuin Obaman kaltainen. Sanoisin, että institutionaalisella tasolla palattiin kohti normaalimpaa toimintaa Lähi-idässä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja