Mainos

Asiantuntija: Yhdysvalloilla kiire talouskriisin kanssa

Yhdysvaltain pääpuolueiden presidenttiehdokkaat toivovat uuden roskapankkisuunnitelman laatimista.

Republikaanien presidenttiehdokas John McCain usuttaa kongressin edustajia ryhtymään heti toimiin, jotta yhä laajempi finanssikriisi voidaan välttää. Demokraattien ehdokas Barack Obama on samoilla linjoilla McCainin kanssa.

Yhdysvaltain tutkimuksen professori Markku Henriksson Helsingin yliopiston Renvall -instituutista sanoo, että marraskuussa valittavalla uudella presidentillä on edessään vaikea tehtävä.

-Kuka tahansa voittaakin presidentinvaalit, niin se on hyvin hankala tehtävä. Presidenttihän ei voi vielä ryhtyä varsinaisiin toimenpiteisiin eikä myöskään uusi kongressi, ennen kuin vasta tammikuun lopussa, jolloin ne astuvat oikeasti virkaan, Henriksson sanoo.

-Tässä on hyvin hankalaa oikeastaan se, että jos hallitus ja kongressi eivät nyt saa pian jotain aikaiseksi, niin tässä saattaa tulla lähes kolmen kuukauden aika, jolloin oikeastaan mitään ei tapahdu valtion toimesta. Markkinat joutuvat sitten reagoimaan sitten miten ne reagoivat, toteaa Henriksson.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone hylkäsi lain roskapankista eilen. Suurin osa roskapankin vastustajista oli republikaaneja.

-Siinä voi olla sellaisia syitä, että halutaan tehdä eroa nykyisen presidentin talouspolitiikkaan. Tietysti tässä on myös tällaisia moraalisia perusteita, jotka paikallisella tasolla ja kansanedustajien omissa vaalikampanjoissa ovat varmasti tärkeitä, että miksi valtion pitäisi puuttua vapaaseen markkinatalouteen tai miksi veronmaksajien pitäisi maksaa näiden ahneiden sijoittajien riskit ja niistä koituneet tappiot ja niin edelleen, kommentoi Henriksson

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.