Mainos

Asiantuntija: Venäjä yrittää rauhoitella Ukrainan tilannetta pakotteiden pelossa

Venäjän maltilliset kommentit Ukrainan tulitauon lopettamisesta kielivät sen halusta rauhoitella tilannetta, sanoo Aleksanteri-instituutin Venäjä-tutkija Markku Kivinen.  

Maa ilmoitti tänään olevansa syvästi pettynyt Ukrainan päätökseen lopettaa tulitauko ja vaati Ukrainan liittolaisia lopettamaan maan käytön pelinappulana geopoliittisissa peleissään.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä aikoo jatkaa etnisten venäläisten suojelemista ulkomailla poliittisin, taloudellisin ja humanitaarisin keinoin.  

Kivinen pitää kommentteja maltillisina.  

– Rauhoittavaa on se, ettei Venäjä puhunut sotilaallisista keinoista, Kivinen sanoo.  

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen majuri Tommi Lappalainen pitää yhä todennäköisempänä, että jossain vaiheessa Venäjä sekaantuu Ukrainan konfliktiin aiempaa suoremmin.  

– Sotilaallisen voiman käyttöä Venäjä välttää luultavasti viimeiseen asti, Lappalainen arvelee.  

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi, että sotilaallisen väliintulon kielteiset seuraukset olisivat Venäjän kannalta liian suuret. Pakotteet iskisivät pahasti Venäjän talouteen.

Pakotteista ei päätöstä

Ukrainan tilannetta seurattiin tiiviisti Brysselissä, jossa unionimaiden suurlähettiläät neuvottelivat tänään Venäjän vastaisista pakotteista. Diplomaattilähteiden mukaan uusia sanktioita valmisteltiin, mutta päätöstä niiden asettamisesta ei vielä tehty.   

Aikaisemmin on pidetty mahdollisena jopa Venäjän viennin ja tuonnin rajoittamista, mikä voisi vakavasti haitata maan talouskasvua.  

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi, ettei maa epäröi asettaa talouspakotteita Venäjää vastaan, vaikka ne vahingoittaisivatkin Saksan taloutta.  

Kivisen mukaan on mielenkiintoista nähdä, kuinka EU reagoi lähipäivinä.  

– Käynnissä on mittava konflikti maassa, jonka kanssa on juuri allekirjoitettu yhteistyösopimus. Mikä on EU:n rooli?, Kivinen pohtii.   

Hyökkäykset jatkuivat

Ukrainassa hallinnon joukot panivat tänään kovan kovaa vastaan, kun presidentti Petro Poroshenko oli edellisiltana ilmoittanut tulitauon päättymisestä Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan.

Hallinnon joukot hyökkäsivät aamupäivästä lähtien separatistien valtaamiin tukikohtiin Itä-Ukrainassa, ja illalla Ukraina kertoi saaneensa yhden Venäjän raja-aseman takaisin hallintaansa.

Hyökkäyksistä huolimatta Ukraina ei ole luopunut rauhansuunnitelmasta.

– Olemme valmiit palaamaan tulitaukoon milloin tahansa, jos havaitsemme, että osapuolet sitoutuvat rauhansuunnitelman keskeisiin kohtiin, Poroshenko sanoi.  

Presidentti painottaa, että kapinallisten täytyy vapauttaa panttivangit sekä Venäjän puolestaan pysäyttää asekauppiaat ja sabotöörit ennen Ukrainan rajaa.  

Tuomiojan mukaan tulitauko on edelleen mahdollinen.  

– Se edellyttää Venäjältä selvempiä merkkejä, että se käyttäisi vaikutusvaltaansa separatistien aseellisen toiminnan lopettamiseksi, Tuomioja sanoi.  

Lappalaisen mukaan Venäjä on uuden tilanteen edessä. Hänestä Venäjän on mietittävä, miten se voi kontrolloida Itä-Ukrainassa taistelevia separatistiryhmittymiä, joilla ei ole yhteistä agendaa eikä johtoa.  

Konfliktissa on kuollut huhtikuun jälkeen yli 400 ihmistä. Kymmenettuhannet ukrainalaiset ovat jättäneet kotinsa ja yli 100 000 on paennut Venäjälle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.