Asiantuntija: Venäjä voi aiheuttaa Euroopalle huomattavan talousiskun

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan Venäjä voi aiheuttaa huomattavan iskun Euroopan taloudelle pienentämällä energiatoimituksia.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä saattaa vähentää Keski-Eurooppaan tarkoitetun kaasun määrää, jos Ukraina ottaa sitä itselleen.

Venäjä on keskeyttänyt kaasutoimitukset Ukrainaan maksukiistojen takia, mutta suuri osa sen Euroopan-kaasutoimituksista kulkee Ukrainan kautta.

Kangasharjun mukaan energiatuonnin tyrehtyminen työntäisi Euroopan taantumaan.

– Jos näin oikeasti käy - ja se on pitkäaikaista se hanojen kiinnipitäminen -  kyllä se on kova shokki Euroopalle, joka on nyt taantuman partaalla. Jos tästä nyt saadaan vielä energiakriisi aikaiseksi, on aivan varmaa, että Euroopan kasvu menee miinukselle ja talous alkaa supistua. 

Kangasharjun mukaan energiatoimitusten panttaaminen olisi raskasta myös Venäjän taloudelle.

– Venäjällä tämä logiikka menee vähän eri tavalla kuin länsimaissa. Täällä ajatellaan talouspainotteisesti, siellä ajatellaan ennemminkin voimapainotteisesti ja oman aseman säilyttämispainotteisesti. Silloin tällainen kaasuhanojen sulkeminen on helpompi tehdä, kun ei tarvitse niin paljon rahaa ajatella. 

Lue myös:

    Uusimmat