Asiantuntija: Venäjä saattaa neuvotella salaa Snowdenin luovuttamisesta

Tietovuotaja Edward Snowdenin pitkittyneen pakomatkan matkasuunnitelmat eivät ole hänestä itsestään kiinni. Moskovalaisen Sheremetjevon lentokentän kauttakulkualueella sunnuntaista saakka majaillut Snowden pääsee lähtemään vasta, kun Venäjä ja Yhdysvallat sopivat miehen luovutuksen hinnasta. Näin arvelee ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

- Hän on käytännössä Venäjän panttivankina, Aaltola tiivistää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun tietourkinnasta julkisuuteen vuotanut Snowden on vapaa jatkamaan matkaansa milloin vain. Myös Wikileaks-sivusto kertoi keskiviikkona Twitter-tilillään, että Snowden on vapaa ja jatkuvasti Wikileaksin edustajan kanssa.

Aaltola kuitenkin uskoo, että Snowdenia kuulustellaan lentokenttähotellissa ja Yhdysvallat ja Venäjä käyvät kulissien takaisia neuvotteluja esimerkiksi siitä, keneen Yhdysvalloissa pidettävään venäläiseen tietovuotaja vaihdetaan.

- Venäjän propagandavoitto tässä oli selkeä. Se nosti rimaa luovutukselle. Siitä saatavan hinnan täytyy olla sitäkin suurempi.

Snowdenilla on hallussaan Yhdysvaltain kannalta kiusallisia tietoja, Aaltola muistuttaa.

- Luulen, että hän on Venäjän näkökulmasta arvokkain, kun saadaan hänen tietonsa ja sitten hänestä vielä hyvä hinta.

Aaltolan mukaan on jopa mahdollista, että Venäjä on valmis menemään pitkän kaavan kautta. Se voisi myöntää Snowdenille turvapaikan vain luovuttaakseen hänet myöhemmin pois.

Snowden haetaan kun halutaan

Myös kauppaoikeuden professori Soili Nystén-Haarala Lapin yliopistosta pitää mahdollisena, että Venäjä pidättelee Snowdenia ja käy samaan aikaan neuvotteluja vaihtokaupasta.

Venäjä voi ja olisi voinut milloin vain pidättää Snowdenin, vaikka hän onkin lentokentän kansainvälisellä transit-alueella. Viranomaisilla on siellä samat oikeudet kuin muuallakin maassa, kertoo johtaja Matti Tupamäki Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

- Se on osa valtion aluetta.

Sheremetjevon kentän verkkosivujen mukaan kansainvälisellä transit-alueella saa viipyä korkeintaan vuorokauden ilman transit-viisumia. Sitä Snowdenilla ei ole. Aaltola uskoo, ettei Snowdenin kohdalla säännöllä ole merkitystä, koska kyse on kansainvälisestä politiikasta eikä yksityishenkilöstä.

Kentälle jääminen epätodennäköistä

Aaltolan mukaan silmukka Snowdenin ympärillä kiristyy päivä päivältä, kun Yhdysvaltain painostus mahdollisia pakomaita kohtaan kasvaa. Vaikka jokin lentoyhtiö ottaisikin hänet kyytiin, Venäjän viranomaiset luultavasti estäisivät lähdön.

- Jos hänet päästetään menemään, Venäjä ei ole kokenut hänellä olevan käyttöarvoa tai se on jo saanut hänen kannettavan tietokoneensa sisällön.

Aaltola ei kuitenkaan usko, että Snowden jää pysyvästi lentokentälle samalla tapaa kuin Wikileaks-vuotaja Julian Assange on jämähtänyt Ecuadorin suurlähetystöön Lontooseen.

- Kyllähän se tietysti on mahdollista. Se omituisuus herättäisi kuitenkin niin paljon huomiota, että olisi kaikkien intresseissä ratkaista se jotenkin. Ratkaisutavat eivät ole Snowdenin tahdon mukaisia.

Aaltola muistuttaa, että Snowdenin tilanteesta tuleviin tietoihin kannattaa suhtautua varauksella. Hän arvioi, että venäläisviranomaisilla oli sormensa pelissä siinäkin, että lentokonelastillinen toimittajia matkusti Moskovasta Kuubaan saatuaan vihjeen Snowdenin nimellä varatusta paikasta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat