Mainos

Asiantuntija: Venäjä pyrkii uhattuna takaisin yhden totuuden järjestelmään

Suomalainen Venäjä-asiantuntija arvioi Venäjän mediakentän muutosten syyksi sen, että maa kokee olevansa uhattuna informaatiosodassa.

– Nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, ettei haluta väärää informaatiota, vaan se halutaan keskittää yhteen paikkaan. Valtiollinen intressi ja pyrkimys on yhden virallisen totuuden järjestelmään, kertoi Renvall-instituutin dosentti Arto Luukkanen MTV Uutisille.

Presidentti Vladimir Putin on päättänyt lakkauttaa maan suurimman tietotoimiston Ria Novostin sekä radioyhtiö Voice of Russian. Yhtiöt liitetään osaksi Russia Today -yhtiötä.

– Tässä matkataan takaisin neuvostoaikoihin. silloinhan oli se yksi ainoa uutistoimisto Tass, virallinen uutistoimisto, josta hankittiin ensin ohjeet NKP:n (Neuvostoliiton kommunistisen puolueen) kansainväliseltä osastolta, että mikä on se virallinen uutinen, miten saa kommentoida, Luukkanen jatkaa.

Tutkijan kannalta Neuvostoliiton "paluu" on Luukkasen mukaan mielenkiintoista ja hienoa.

– Näyttää siltä, että kun on uhka, niin siihen pitää reagoida niin, että Venäjä tietää itse mitä tehdä ja päättää itse omista asioistaan. Että "te ette nyt ulkomaalaiset ymmärrä tätä ollenkaan", Luukkanen miettii.

Putinin hallinnon kansliapäällikkö Sergei Ivanov kertoikin Ria Novostille, että Venäjä puolustaa vahvasti kansallisia etujaan ja että tätä on vaikea selittää maailmalle.

Putin nimesi uuden mediajätin johtoon Dmitri Kiseljovin, joka tunnetaan erityisesti homo- ja oppositiovastaisuudestaan sekä Yhdysvaltain vastaisuudestaan.

– Hänhän on propagandisti. Hän työskenteli aikoinaan Neuvostoliiton radion ulkomaanpalvelun norjan- ja puolankielisissä toimituksissa, Luukkanen muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.