Mainos

Asiantuntija: Venäjä-pakotteista työttömyyttä Suomeen

Venäjän vastaiset pakotteet heikentäisivät Suomen talouden elpymistä, varoittaa Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

Kangasharju sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että pakotteiden myötä Suomen kokonaistuotannon kasvu voi kääntyä uudelleen laskuun.

– Jos tapahtuisi niin ihmeellisesti, että tilanteessa löydettäisiin nopea ratkaisu ja tilanne rauhoittuisi, pääsisimme 0,3 prosentin kasvuun tänä vuonna. Mutta jos tilanne jatkuu, niin kuin nyt näyttää, silloin taloutemme on nopeasti uudelleen miinuksella. Suomessa pakotteiden vaikutus olisi merkittävä, koska kotimaan kulutus ei voi nostaa taloutta pienten palkankorotusten ja työttömyyden takia. Viennin kasvu jää toteutumatta, jos Venäjän vienti tyrehtyy. Se tarkoittaisi työttömyyttä ja uusia yt-neuvotteluita Suomessa.

Viisumipakotteet vaikeuttaisivat toimialoista eniten matkailua.

– Venäläiset tuovat eniten turistituloja Suomeen. He käyttivät Suomessa viime vuonna 1,2 miljardia euroa. Heidän mukanaan tulee yhtä paljon tuloja kuin koko EU-maista tulevat matkailijat tuovat yhteensä. Jos tämä loppuu, se olisi hurja isku Lappeenrannalle ja koko Itä-Suomelle sekä Lapin matkailukeskuksille.

Kangasharjun mukaan matkailun hiipuminen näkyy myös ilman pakotteita.

– Ruplan arvo on heikentynyt jo viime kesästä yli 20 prosenttia ja venäläisten ostovoima on huonontunut euromaissa ja matkailuhalukkuus on laskenut sen myötä. Vaikka kriisi loppuisi nopeastikin, talouskasvua ei Venäjällä ole enää entiseen tapaan. Kaakkois-Suomen matkailun kulta-aika on ohi.

Matkailun lisäksi Suomi kärsisi Venäjälle suuntautuvan viennin tyrehtymisestä.

– Viemme vuodessa Venäjälle tavaraa ja palveluita viidellä miljardilla. Se on kymmenen prosenttia kaikesta viennistä, joten kaikki vientialat kärsivät silloin. Lisäksi lähes 80 prosenttia tuontienergiasta tulee Venäjältä. Se tarkoittaa vaikeuksia etenkin kaasun ja öljyn saannissa.

Myös Venäjän vastapakotteiden vaikutukset rajuja

Kangasharju muistuttaa, että jos EU:n kaavailemat Venäjän vastaiset pakotteet toteutuvat, tekee Venäjä myös lännen vastaisia pakotteita.

– Venäjän lännelle asettamat pakotteet iskisivät pahemmin Suomen ja EU:n talouteen kuin Yhdysvaltojen talouteen. Jos Venäjän asettamat pakotteet tulisivat täysimääräisesti voimaan, eli Venäjä asetettaisi vienti- ja tuontikieltoja ja rajoittaisi energian vientiä, se näkyisi talouskasvun heikentymisenä koko Euroopassa ja EU:ssa. Koska Eurooppa on niin iso, se tarkoittaisi koko globaalimaailmalle taantumaa.

Kangasharju pitää pakotteita ongelmallisina myös siksi, että ne tuppaavat olla pitkäaikaisia.

– Kun talouspakotteet kerran asetetaan, niitä on vaikeaa purkaa nopeasti. Esimerkiksi Valko-Venäjän vastaiset pakotteet ovat olleet voimassa toistakymmentä vuotta. Sen takia nyt kannattaisi yrittää saada ratkaisua diplomatian keinoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.