Asiantuntija: Venäjä ei tue Syyria-iskua - ainakaan vielä

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että Venäjä ilmoittaisi tänään hyväksyvänsä iskut Syyriaan, vaikka Venäjä eilen lievensikin aikaisempaa jyrkkää kantaansa. Venäjän presidentti Putin tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Obaman G20-kokouksessa Pietarissa.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, että Venäjä voisi hyväksyä operaation Syyriassa, jos presidentti Bashar al-Assadin hallinto todettaisiin syylliseksi kemialliseen iskuun. Venäjä haluaa kuitenkin todisteita ja YK:n valtuutuksen mahdollisille toimille.

– Jos on todisteita kemiallisten aseiden käytöstä ja armeijan syyllisyydestä, niin tämä näyttö on esitettävä turvallisuusneuvostolle. Ja todisteiden on oltava aukottomia, Putin sanoi tv-haastattelussa.

Salonius-Pasternakin mukaan Putinin lausunto pohjusti sitä, että Venäjä voi kääntää kelkkansa, jos todisteet osoittavat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon syylliseksi kaasuiskuihin.

– Mutta tänään Venäjän kannan muutosta ei kuulla julkisesti. Putin ja Obama voivat keskustella siitä, mutta eivät julkisesti, Huomenta Suomessa vieraillut Salonius-Pasternak

Hän tyrmää myös Syyrian hallinnon väitteet siitä, että kaasuiskujen takana olisivat yksittäiset terroristiryhmät tai esimerkiksi al-Qaida.

– Terroristit voivat iskeä yhteen kohteeseen keskitetysti, mutta nyt ei ole kyse siitä. Nyt yli tuhat ihmistä on kuollut monessa eri paikassa, Salonius-Pasternak toteaa.

Kun Britannian parlamentti torjui viime viikolla iskut Syyriaan, Ranska näyttäisi jäävän ainoaksi isoksi eurooppalaiseksi maaksi Yhdysvaltojen rinnalle Syyria-iskuissa.

– Yhdysvallat voi teknisesti ajatellen iskeä Syyriaan yksin, mutta poliittisesti Obamalle on hyvin tärkeää saada jokin Euroopan maa mukaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat