Mainos

Asiantuntija: Venäjä ei tue Syyria-iskua - ainakaan vielä

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak ei usko, että Venäjä ilmoittaisi tänään hyväksyvänsä iskut Syyriaan, vaikka Venäjä eilen lievensikin aikaisempaa jyrkkää kantaansa. Venäjän presidentti Putin tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Obaman G20-kokouksessa Pietarissa.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, että Venäjä voisi hyväksyä operaation Syyriassa, jos presidentti Bashar al-Assadin hallinto todettaisiin syylliseksi kemialliseen iskuun. Venäjä haluaa kuitenkin todisteita ja YK:n valtuutuksen mahdollisille toimille.

– Jos on todisteita kemiallisten aseiden käytöstä ja armeijan syyllisyydestä, niin tämä näyttö on esitettävä turvallisuusneuvostolle. Ja todisteiden on oltava aukottomia, Putin sanoi tv-haastattelussa.

Salonius-Pasternakin mukaan Putinin lausunto pohjusti sitä, että Venäjä voi kääntää kelkkansa, jos todisteet osoittavat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon syylliseksi kaasuiskuihin.

– Mutta tänään Venäjän kannan muutosta ei kuulla julkisesti. Putin ja Obama voivat keskustella siitä, mutta eivät julkisesti, Huomenta Suomessa vieraillut Salonius-Pasternak

Hän tyrmää myös Syyrian hallinnon väitteet siitä, että kaasuiskujen takana olisivat yksittäiset terroristiryhmät tai esimerkiksi al-Qaida.

– Terroristit voivat iskeä yhteen kohteeseen keskitetysti, mutta nyt ei ole kyse siitä. Nyt yli tuhat ihmistä on kuollut monessa eri paikassa, Salonius-Pasternak toteaa.

Kun Britannian parlamentti torjui viime viikolla iskut Syyriaan, Ranska näyttäisi jäävän ainoaksi isoksi eurooppalaiseksi maaksi Yhdysvaltojen rinnalle Syyria-iskuissa.

– Yhdysvallat voi teknisesti ajatellen iskeä Syyriaan yksin, mutta poliittisesti Obamalle on hyvin tärkeää saada jokin Euroopan maa mukaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.