Mainos

Asiantuntija: Venäjä ei leikkaa energiantoimituksia – liian isot panokset

Asiantuntija arvioi että Venäjä ei lähden leikkaamaan energiatoimituksiaan uusien EU-pakotteiden takia.

EU:n uudella pakotelistalla on puolustusalan yhtiöiden ja pankkien lisäksi kolme venäläistä energiayhtiötä. Joidenkin lehtitietojen mukaan Venäjä olisi vähentämässä kaasutoimituksia Puolaan ja Sloveniaan.

Venäjän ja energiapolitiikan asiantuntija, professori Pami Aallon mielestä EU-maiden ei tarvitse pelätä venäläisen öljy- ja kaasutoimitusten katkeamista. Hän huomauttaa, että Venäjän budjetista 50 prosenttia tulee öljy- ja kaasutuloista, mistä vielä valtaosa tulee EU-alueelta.

– Venäjälläkin on aika isot panokset tässä. Arvioni on se, että muutamienkin kuukausien toimituskatkokset ja sitä kautta käteisen puute EU-alueelta venäläisille firmoille Venäjän valtion budjettiin aiheuttaa Venäjän valtiolle erittäin pahoja rahoitusongelmia, hän sanoo.

Skenaariolla hurjia vaikutuksia

Jos skenaario toteutuisi, sillä olisi Aallon mukaan merkittäviä vaikutuksia Euroopassa.

– Jos Venäjän volyymit poistuvat, kaasun osalta niitä ei ole saatavilla muualta. Öljyn osalta taas hinnat kohoaisivat järjettömän korkealle. Molemmissa tapauksissa Venäjän volyymit ovat niin isoja, että eurooppalaisille talouksille aiheutuisi hurjia vaikutuksia.

Suomen tarvitsevat volyymit ovat kuitenkin niin pieniä, että meillä katastrofi vältettäisiin.

– Öljyvolyymit voi hankkia muualtakin. Kaasua emme pysty tällä hetkellä hankkimaan yhtään muualta, mutta kaasun voi suomalaisissa voimaloissa korvata toisella polttoaineella. Siitä aiheutuu kustannuksia, se vie aikaa ja aiheuttaa vaivaa, mutta ei muserra Suomen energiasektoria missään tapauksessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja