Mainos

Asiantuntija: Vastasyntyneitä surmataan myös Suomessa

Ranskalaisesta pikkukylästä tehty järkyttävä löytö on herättänyt pohdintaa maailmalla siitä, mikä ajaa naisen tappamaan oman vastasyntyneen vauvansa ja miten on mahdollista, ettei raskautta ole huomattu aiemmin.

Time-lehdessä julkaistussa artikkelissa pohditaan psykiatriassakin tunnettua tilaa, jota kutsutaan raskauden kieltämiseksi. Tilassa nainen kieltää raskautensa täysin ja onnistuu peittelemään sitä läheisiltään taitavasti, jopa puolisoltaan, kuten Ranskan tapauksessa huomattiin.

Tapauksia tunnetaan eripuolilta maailmaa, myös Suomesta.

Aiheesta paljon kirjoittanut oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti Jaana Haapasalo kertoo, että raskauden kieltäminen on tunnettu tila ja voi ikävimmillään johtaa vastasyntyneen surmaamiseen.

- Joskus kieltäminen voi olla niinkin totaalista, että nainen on käyttänyt koko raskauden ajan samoja farkkuja kuin aina ennenkin ja aiheuttanut sillä itselleen jopa vakavia ruumiillisia vaurioita. Jotkut naiset ovat saunoneet perheenjäsentensä kanssa, kenenkään huomaamatta raskautta.

Koko perhe mukana raskauden kieltämisessä?

Tämä herättää Haapasalon mukaan kysymyksen siitä, että onko kieltäminen joissain tilanteissa koko perheen yhteinen kieltäminen. Useat naiset, jotka kieltävät raskautensa ovat Haapasalon mukaan nuoria ja useat heistä asuvat vielä kotonaan.

- Tällöin voi ehkä ajatella, että perheessä asia on niin vaiettu, että se kielletään kokonaan.

Suomessa vastasyntyneen surmaan johtaneita tapauksia, joita on edeltänyt raskauden kieltäminen, tapahtuu Haapasalon mukaan lähes vuosittain.

- Tapauksia on 0-2 vuodessa tasaisesti. Tietenkin kohentuneet elinolosuhteet ja aborttimahdollisuus on vähentänyt näitä tapauksia, mutta kyllä niitä silti edelleen on.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.