Asiantuntija vastaa: koivunmahla ja pakurikääpä terveellisiä vai ei?

Koivunmahla ja pakurikääpä puhuttavat aika ajoin mahdollisten terveysvaikutustensa vuoksi. Mutta onko näillä luonnonaineilla tutkittuja terveysvaikutuksia todella olemassakaan? Asiantuntija vastaa.

Professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta sanoo, ettei koivunmahlalle ole olemassa hyväksyttyä terveysväitettä.

– Koivunmahlan terveysvaikutuksia ei ole tieteellisesti arvioitu Euroopassa voimassa olevan terveysväitelainsäädännön mukaisesti ja näin ollen siitä ei tule esittää terveysväitteitä.

Väitettyihin terveysvaikutuksiin Heinonen suhtautuu varauksella. Hänen mielestään terveysvaikutteisena markkinoidusta tuotteesta tulee olla riittävä tutkimusnäyttö kunnossa.

– Jos jollekin tuotteelle terveysvaikutuksia väitetään, niin silloin sillä pitää olla tieteellistä näyttöä, joka on saavutettu ihmisillä testaamalla. Eikä ihan mikä vain näyttö riitä, vaan tarvitaan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) tekemä arviointi, Heinonen sanoo.

Pakurikääpää ravintolisänä

Pakurikäävän terveysvaikutuksista Heinonen ei myöskään sano olevan riittävää tieteellistä tutkimusta. Heinonen sanoo pakurikääpää käytettävän ravintolisänä, mutta muistuttaa, että vähän aikaa sitten siitä tehty juoma vedettiin pois markkinoilta siksi, että sen käyttö oli ennemmin tavanomaisen elintarvikemaista kuin ravintolisä.

– Jos jotain tuotetta sallitaan käytettävän kapselina tai pieninä annoksina, se on ravintolisä, mutta jos tuote on markkinoilla ja sitä juodaan päivittäin desilitroja, se on tavanomainen elintarvike.

Hän sanoo EFSA:n tekevän tieteellisiä arviointeja koskien muun muassa kasvikunnan ainesosien turvallisuutta. Heinonen arvelee sekä pakurikäävän että koivunmahlan olevan ainesosia, joiden turvallisuutta tai terveysvaikutuksia ei EFSA ole arvioinut.

– Terveysvaikutusten osalta on olemassa noin 1500 kasvikunnan ainesosaa, jotka odottavat jatkokäsittelyä. Minulla on mielikuva, ettei pakurikääpä tai koivunmahla olisi siellä kumpikaan edes käsitelty saati hyväksytty.

Annimari Pasanen/ MTV3

Lue lisää

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja