Mainos

Asiantuntija: Vanhemmat, menkää juhlivien nuorten sekaan

Asiantuntija kannustaa vanhempia ja muita aikuisia lähtemään tänä iltana juhlivien nuorten joukkoon, sillä aikuisen läsnäolo lisää nuoren turvallisuuden tunnetta.

Kymmenettuhannet nuoret juhlivat tänä iltana ja ensi yönä eri puolilla Suomea kouluvuoden päättymistä ja lomakauden alkamista.

Tyypillisesti nuoret saavat juhlia keskenään. Toiminnanjohtaja Jaakko Nuotio Nuorten palvelu ry:stä arvioi, että aikuiset ja vanhemmat noudattavat tänäänkin kirjoittamatonta "ulkonaliikkumiskieltoa". Ne aikuiset, jotka nuorten seassa liikkuvat, ovat liikkeellä joko työnsä puolesta tai keräämässä pulloja.

Nuotion mielestä olisi tärkeää, että aikuiset jalkautuisivat nuorten pariin vaikka iltalenkillään koiran kanssa. Nuotio uskoo, että vanhempien paikalla olo lisäisi nuorten turvallisuuden tunnetta ja olisi monille nuorille jopa mieluista.

– Vallalla on varmasti sellainen ajatus, että aikuiset pilaavat läsnäolollaan nuorten juhlafiiliksen, mutta oikeasti niin ei ole. Kun nuorten joukossa on aikuisia, heillä on turvallisempi olo.

Aikuisten mukanaolo voi myös hillitä riehakkainta juhlintaa.

– Nuorilla on silloin tietysti takaraivossa ajatus, että jos omat vanhemmat sattuvat tulemaan illalla vastaan, pitää osata käyttäytyä sen mukaisesti.

Tänä iltana ei kannata tehdä valistustyötä

Nuorten juhliin lähtevien vanhempien kannattaa varautua siihen, että he kohtaavat päihtyneitä nuoria.

Nuorison juhlapaikoille ei Nuotion mukaan kannata kuitenkaan juuri tänään lähteä tekemään valistustyötä. Nuotio muistuttaa, että aikuisen ei pidä ryhtyä myöskään illan poliisiksi tai järjestysmieheksi.

– Tärkeintä ovat kiinnostus ja välittäminen. Riittää, että ei tunkeile, ei kyttää eikä juoruile, mutta auttaa, jos joku tarvitsee apua.

– Tietysti voi miettiä yleisemmin meidän juhlintakulttuuriamme, että keksittäisiin muitakin elementtejä kuin ryyppääminen. Mutta sekin on meidän aikuisten vastuulla.

Nuotio muistuttaa, että monet nuoret eivät juo lainkaan ja yleistunnelma on iloinen.

– Tarjolla on tänään varmasti melua, mökää ja jännittäviä tilanteita. Mutta meillä on myös hirveän fiksuja nuoria, ja tunnelma on varmasti iloinen, koska koulu-urakka on takana ja kesä alkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.