Mainos

Asiantuntija: Vaalirahan ketjutus tuo lieveilmiöitä

Vaalirahoitusasiantuntija penää avoimuutta vaalirahoista nousseeseen kohuun.

Vaali- ja puoluerahoitustoimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarastin mukaan poliittisen kulttuurin on muututtava siihen suuntaan, että rahojen alkuperä halutaan ilmoittaa. Tarasti sanoo, että jos avoimuuden kannalla ei olla, kuvioihin astuvat erilaiset sivu- ja peitetoimet. Avoimettomuus ei ole kuitenkaan laitonta, sillä rahojen käytöstä ei ole tällä hetkellä säännöksiä.

Vaalirahoitusasiantuntija Tarasti korostaa, että vaalirahoitusta koskeva ilmoitusvelvollisuus koskee nyt vain vaaliehdokkaita.

- Ilmoitusvelvollisuus ei toistaiseksi koske puolueita ja järjestöjä. Nyt syntyneessä kohussa ei siis ole tapahtunut mitään rikkeitä, mutta tietenkin avoimuus on aina paikallaan. Vaaliehdokas voi ottaa puolueelta rahaa vapaasti eikä siinä ole mitään rajoituksia. Ehdokkaalla on velvollisuus ilmoittaa vain ensimmäinen porras, eikä hänellä useinkaan ole tietoa siitä - eikä tarvitsekaan olla - miten rahat on alun perin hankittu.

Rahoituksessa voi olla monta porrasta. Tarasti sanoo, että rahaa voidaan ketjuttaa vaikka miten paljon. Hän sanoo, että rahan alkuperästä ei tällä hetkellä ole kukaan siis varsinaisesti vastuussa.

Selvitys valmistuu lokakuussa

Tarastin johtama toimikunta selvittää parhaillaan, miten puolueiden ilmoitusvelvollisuus järjestetään. Toimikunnan tehtävä on pohtia, miten puoluerahoituksen puoli saadaan avoimemmaksi ja miten sidonnaisuuksia päästäisiin selvittämään.

Tällä hetkellä vaaditaan ainoastaan se, että puolueen vuosittain tilinpäätöstietojen yhteydessä ilmoitetaan vaalitulot ja vaalimenot. Siinäkään ei vaadita yksilöityjä tietoja, vaan kokonaiskatsaus riittää. Selvitys valmistuu lokakuussa.

Tarasti korostaa, että selvityksen tarkoituksena ei ole millään tavoin estää kenenkään rahan käyttöä.

- Vaalikampanja maksaa aina ja se on pakko rahoittaa. Rahan käyttö pyritään saamaan julkiseksi siltä osin kuin on tarpeen. Tällä hetkellä puolue voi rahoittaa kampanjansa miten parhaaksi katsoo. Vaalirahakohussa erityistä on ollut se, että rahoittajia ei ole haluttu millään tavalla ilmoittaa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mitään muita velvollisuuksia kuin esittää vuosittain kaiken kaikkiaan vaalirahoihin liittyvä rahoitus.

Tarasti sanoo, että erittelyn puuttumisella on haluttu osittain suojella rahoittajien yksityisyyttä. Tämän vuoksi ehdokkaiden rahoittamisessa on raja, jota pienempiä summia ei saa ilmoittaa.

- Kyseessä on normaali yksityisyyden osatekijä. Tällä hetkellä raja on kunnallisvaaleissa 800 euroa ja eduskuntavaaleissa 1000 euroa. Tätä suuremmat summat pitää ehdokkaan ilmoittaa, mutta toisaalta riittää kun ehdokas ilmoittaa rahoittajaksi puoluetuen, ja puoluerahoitushan tulee monesta lähteestä.

Tarasti sanoo, että on selvää, että rahojaan tarvitsee selvittää vain lain perusteella. Ja kun lainsäädäntöä asiasta ei ole erikseen ollut, ei selvitystä ole tarvinnut tehdä.

Katso Lauri Tarastin studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 12.06.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.