Mainos

Asiantuntija: Uudet Venäjä-sanktiot vaikuttavat Suomeenkin

Yhdysvaltain ja EU:n julkistamat uudet Venäjän-vastaiset sanktiot vaikuttavat Suomenkin talouteen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola STT:lle. Hän uskoo, että suomalaisten kuten muidenkin länsimaisten yritysten halu sijoittaa Venäjälle vähenee pakotteiden myötä selvästi.  

– Pakotteet ovat signaali markkinoille. Venäjän-kaupasta ei nyt kannata odottaa mitään suurta Sampoa, Aaltola sanoi.  

Yhdysvaltain määräämät sanktiot koskevat esimerkiksi öljy-yhtiö Rosneftia, kaasuyhtiö Gazpromia ja asevalmistaja Kalashnikovia.  

Aaltolan mielestä uudet pakotteet ovat suhteellisen maltillisia.  

– Ei olla menty kolmannen asteen pakotteisiin vaan on keksitty 2,5:n vaihtoehto.  

Kolmannen asteen pakote voisi Aaltolan mukaan olla esimerkiksi koko Venäjän pankkisektorin sulkeminen pois kansainvälisiltä finanssimarkkinoilta.  

– On tärkeää kuitenkin huomata, että mentiin eteenpäin. Venäjähän ei ole tehnyt mitään todellista Itä-Ukrainan rauhoittamiseksi.  

"Jää nähtäväksi, onko unionilla rohkeutta"  

Venäjä pitää Yhdysvaltojen pakotteita mahdottomina hyväksyä. Presidentti Vladimir Putinin mukaan uudet sanktiot ajavat maiden väliset suhteet umpikujaan. Maan varaulkoministeri Sergei Rjabkov uhkasi jopa mahdollisilla kostotoimilla.  

Mika Aaltola uskoo kuitenkin, että Venäjän mahdollisuudet kostotoimiin ovat rajalliset.  

– Venäjä on Italian kokoinen talous. Sen kyvyt taloussanktioiden avulla etenemiseen ovat vähäiset.  

EU:n lista yrityksistä ja ihmisistä, joihin uusia pakotteita kohdistetaan, on määrä valmistua kuun loppuun mennessä. Aaltola ei usko, että listasta olisi tulossa kovin laaja.  

– Jää nähtäväksi, onko unionilla uskallusta laittaa sinne näitä isoja yrityksiä, jotka ovat tekemisissä myös energian toimituksen kanssa Eurooppaan, hän sanoo.  

Hän arvioi, että EU:n listalle on tulossa erityisesti yrityksiä ja henkilöitä, jotka olivat tekemisissä Krimin niemimaan Venäjään liittämisen kanssa.  

EU-johtajat pyysivät lisäksi EU:n investointipankkia pidättäytymään lainan antamisesta Venäjälle ja aikovat jäädyttää EU:n rahoituksen Venäjän julkisiin projekteihin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.