Mainos

Asiantuntija: USA suunnitteli iskua Iraniin jo ennen Irakin sotaa

Hyökkäyssuunnitelmien valmistelu alkoi jo vuonna 2002 ja niitä on päivitetty jatkuvasti.

Yhdysvallat alkoi suunnitella laajamittaista sotilasoperaatiota Irania vastaan jo ennen hyökkäystään Irakiin, paljastaa entinen tiedusteluasiantuntija.

Yhdysvaltain armeijan tiedustelutehtävissä aiemmin toiminut William Arkin kertoi Washington Post -lehdessä julkaistussa artikkelissaan, että hyökkäyskaavailut alkoivat jo vuonna 2002 ja johtivat varsinaisen Irania koskevan operaation valmisteluun seuraavana vuonna.

Arkinin mukaan Yhdysvallat suunnitteli jo tuolloin yksityiskohtaisen analyysin tekemistä Iranin ohjuksista sekä kattavaa iskua mahdollisten joukkotuhoaseiden tuhoamiseksi. Hänen mukaansa laajamittaiseen hyökkäyssuunnitelmaan sisällytettiin ilmaiskuja, maahyökkäys ja merioperaatio.

Arkin korostaa artikkelissaan, että Irania koskevat suunnitelmat ovat edenneet jatkuvasti ja niitä on päivitetty muun muassa Irakista saatujen tiedustelutietojen perusteella.

Tiedusteluasiantuntija Arkin on toiminut muun muassa Länsi-Berliinissä Yhdysvaltain tiedustelutehtävien johdossa 1970-luvulla. Hänen nähtiin ennustavan varsin tarkasti Yhdysvaltain toimia Irakissa.

Mahdollinen hyökkäys Iraniin nousi vahvasti esille viikko sitten, kun amerikkalaislehdet kertoivat Yhdysvaltain suunnittelevan iskuja Iranin ydinlaitoksiin. Presidentti George W. Bush kommentoi lehtitietoja alkuviikosta sanoen, että ne ovat pelkkää villiä spekulaatiota.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.