Mainos

Asiantuntija: USA:n presidentti vie, muut vikisevät

Yhdysvaltain presidentti on yhä maailman vaikutusvaltaisin poliittinen henkilö. Näin arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Yhdysvaltain presidentin virka on maailman keskeisin poliittinen virka. Yhdysvaltalaiset toki pääsevät häntä äänestämään, mutta meihin kaikkiin se kuitenkin vaikuttaa, Aaltola sanoo.

Tutkijan mukaan Yhdysvaltain politiikka on muuttumatonta suhteessa muuhun maailmaan. Politiikka pysyy suhteellisen samana, oli presidenttinä sitten Barack Obama tai Mitt Romney.

– Jos täytyy erotella eri ihmisten mahdollisuuksia vastata globaaleihin haasteisiin, niin kyllä Yhdysvaltain presidentti on se, joka halutessaan pystyy eniten vaikuttamaan maailman asioihin.

Aaltolan mukaan Yhdysvallat tulee olemaan hallitseva suurvalta pitkälle tulevaisuuteen. Venäjä on hänen mukaansa paikallinen suurvalta.

– Yhdysvallat määrittelee yhä sen, mitä Venäjä voi tehdä. Kyllä Moskovassa katsotaan kieli keskellä suuta, miten Yhdysvalloissa kommentoidaan keskeisiä Venäjään vaikuttavia asioita.

Ydinasekoodit aina lähellä

Eurooppa-suhde ei ole enää määrittelevä tekijä Yhdysvalloille. Se suuntaa katsettaan yhä enemmän Tyynenmeren alueelle.

Konkreettisia vaikutuksia Suomeen ja suomalaisiin ohjelmajohtaja Aaltola löytää heti yhden: maailmanrauhan.

– Jos puhutaan vaikka Syyriasta tai Lähi-Idästä, voi Yhdysvallat toimillaan tuoda kyseisille alueille vakautta.

Suurvallan tekemiset vaikuttavat asiantuntijan mukaan myös suhteellisen suoraan öljyn hintaan ja raaka-aineiden saatavuuteen, eli sitä kautta myös suomalaisten kukkaroihin.

Aaltola vahvistaa myös sen, että yksi mahtavuuden symboli, ydinasekoodien avain, on aina presidentin lähellä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.