Mainos

Asiantuntija: USA iskee Syyriaan tai kokee arvovaltatappion

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että voimatoimien viivyttäminen Syyriassa olisi Yhdysvalloille arvovaltatappio. Hän pitää Yhdysvaltain iskua Syyriaan hyvin todennäköisenä.

– Yhdysvallat asetti tällaisen kriteerin, että se iskee, jos presidentti Assadin hallinto käyttää kemiallisia aseita. Nyt Yhdysvallat on todennut niitä käytetyn, joten Yhdysvallat joutuu seisomaan sanojensa takana, muuten se kokisi arvovaltatappion.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan todisteet kemiallisten aseiden käytöstä ovat kiistattomat.

Isku Syyriaan toteutetaan Aaltolan mukaan todennäköisesti ilman YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää. Yhdysvallat tukeutunee ensin lähimpiin liittolaisiinsa ja kokoaa hyökkäykseen useiden valtioiden koalition.

– Yhdysvallat voi sitten koalition kautta vedota siihen, että kyseessä on kuitenkin YK:n periaatteiden mukainen operaatio, koska Assadin hallinto tuhoaa omia kansalaisiaan.

– Todennäköisesti isketään ilma-aseella tai risteilyohjuksilla tiettyjä strategisia kohteita vastaan. Tuhotaan esimerkiksi Syyrian laivastoa ja ilmavoimia. Ilmahegemonia on tärkeä Syyrian hallinnolle tässä sisällissodassa.

Kenelläkään ei ole Aaltolan mukaan haluja lähettää Syyriaan sotilaita. Pelkkä iskukin tulee olemaan epäsuosittu myös Yhdysvalloissa, koska Afganistan ja Irak olivat sen verran suuria katastrofeja.

– Kongressissa on myös kriittisiä äänenpainoja, joiden mukaan Syyria-operaatioon pitää hakea kongressilta lupa, ettei presidentti voi yksin päättää tästä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola toteaa.

Britannian parlamentti äänestänee ylihuomenna toimista Syyriaa vastaan. Pääministeri David Cameron on kutsunut kansanedustajat koolle kesätauolta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.