Mainos

Asiantuntija tyrmää Obaman lupauksen tuhota Isis

Yhdysvaltojen ulkopolitiikan asiantuntija Mika Aaltola ei pidä presidentti Barack Obaman tavoitetta Isis-järjestön tuhoamisesta realistisena. Obaman öisessä puheessa määräämillä ilmaiskuilla ei saavuteta voittoa terrorismin vastaisessa taistelussa.

– Tuskin sitä tuhottua saadaan, yleensä järjestöt mutatoituvat seuraavaksi järjestöksi, joka vaikuttaa jossakin. Tästä ilmiöstä ei päästä tällä operaatiolla eroon, sen kanssa täytyy vain oppia elämään, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Aaltola kertoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Obama kertoi puheessaan lisäävänsä ilmaiskuja Irakissa Isisin jahtaamiseksi. Iskuja tullaan Aaltolan mukaan suorittamaan myös sisällissodan runtelemassa Syyriassa. Obama vertaa operaatiota Yhdysvaltojen toimiin Somaliassa ja Jemenissä.

"Tästä ilmiöstä ei päästä tällä operaatiolla eroon, sen kanssa täytyy vain oppia elämään."

Operaatio ilman maavoimien joukkoja on hankala, Aaltola arvioi. Amerikkalaistoimittajien julkisen mestaamisen jälkeen paine iskeä Isisiä vastaan kasvoi kuitenkin liian suureksi.

– Kaikki liittyy terrorismin vastaiseen pelkoon 9/11-iskujen jälkeen. Yhdysvallat on keskittynyt tähän asiaan. Toimittajien hyvin näyttävät propagandistiset murhat mobilisoivat amerikkalaiset taas vaatimaan, että täytyy tehdä jotain.

Yhdysvalloilla ei ole kuitenkaan suurta intoa operoida alueella. Aaltolan mukaan USA:n intressit Syyriaan ja Irakiin ovat huomattavasti pienemmät kuin 10 vuotta sitten terrorismin vastaisen taistelun alkuvuosina.

– Yhdysvallat on vetäytynyt muille kartoille operoimaan, esimerkiksi kyberiin. Obama korostikin kansainvälistä aspektia, että liikkeellä on liittokunta eikä yksin USA.

Al-Assadista ei liittolaista

Aaltolan mukaan Yhdysvallat hakee liittolaisia sunnien parista.

– Samaan aikaan pyritään nostamaan poliittisempaa ratkaisua alueen sunnien parissa. Sunnit ovat radikalisoituneet huomattavasti Syyriassa niiden kamalien tapahtumien pyörteissä mitä sisällissodassa on tapahtunut.

Tukea Syyriaa kovalla kädellä johtaneelle Bashar al-Assadille ei ole luvassa.

– Hänestä ei haeta liittolaista. Alueellisia liittolaisia haetaan mm. Saudi-Arabiasta ja lisäksi paljon eurooppalaisia maita on sitoutunut tähän operaatioon. Aaltola sanoo ja mainitsee esimerkkeinä Britannian, Saksan ja Ranskan.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja