Mainos

Asiantuntija: Tuontimakeisista ei välitöntä terveysriskiä

Kuvan makeiset eivät liity tapaukseen

Ylitarkastaja Pirkko Kostamo Elintarviketurvallisuusvirastosta kehottaa suomalaisia tarkkailemaan makeisten syöntiään.

Kostamo sanoo, että Kiinan maitojauheskandaalin takia Suomessakin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei syö ylettömiä määriä esimerkiksi suklaata tai keksejä kerralla. Erityisesti Kiinassa valmistettuja tuotteita kannattaa välttää.

Elintarviketurvallisuusvirasto antaa viimeistään viikonlopun aikana kunnille ohjeet siitä, mistä tuotteista otetaan näytteet ja mitkä tuotteet vedetään samantien pois markkinoilta. Kunnille annettiin jo eilen ohjeet varata aikaa tuleviin tarkastuksiin.

Tutkittavaksi otetaan mahdollisesti myös äidinmaidonkorvikkeet.

EU-komissiolta odotetaan tämän illan aikana virallista päätöstä toimenpiteistä.

Akuuttia terveysvaaraa Suomessa myytävistä tuotteista ei ole, sanoo Kostamo. Karkkeja ja keksejä pitäisi syödä 2-3 kiloa, jotta suositusten mukaiset enimmäismäärät tulisivat vastaan.

Kostamo kertoo, että tutkimusvalmius on elintarviketurvallisuusvirastossa kehitteillä ja analytiikka viimeistelyvaiheessa. Tutkimustuloksia saataneen viikon sisällä.

Maitojauhettahan ei saa tuoda Kiinasta Suomeen sellaisenaan. Erilaisissa valmisteissa sen sijaan jopa kiinalaisperäistä maitojauhetta voi Kostamon mukaan olla, koska pitkä valmistusketju voi hävittää tiedon yksittäisen ainesosan alkuperästä.

Eri valmistusaineiden jäljitettävyys nousee yhä tärkeämpään rooliin, muistuttaa ylitarkastaja Pirkko Kostamo. Varmuus siitä, mistä valmistusaineet ovat peräisin, on valmistajalle yhä merkittävämpi vakuutus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.