Mainos

Asiantuntija toivoo EU:lta pikaista johtajuutta

– Kansalaiset kaipaavat ympäri eurooppaa nyt johtajuutta, tiivistää asiantuntija ja tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Viime päivinä kiihtyneet uutisoinnit Kreikan talouden tilasta ja Euroopan rahoitusmarkkinakriisin pelosta ovat omiaan lisäämään epävarmuutta. Grönlund näkee tilanteen vaikeaselkoisena ja osittain huolestuttavaltakin.

– Yleensä jos kuluttajat ja yrittäjät huolestuvat taloudesta, niin se on lähes varma merkki taantumasta. Kreikalla on edessä vain huonoja ratkaisuja. Kyse on nyt siitä, että EU-tasolla eripura olisi saatava loppumaan, koska se lisää kansalaisten epäluottamusta, Grönlund kertoo.

Grönlund näkeekin, että Kreikan velkaa koskevat velkasaneeraushuhut lisäävät epävarmuutta myös Suomessa.

– Meillä on hyvin nopeasti vaihteleva poliittinen tilanne Suomessa. Jo eduskuntavaalit osoittivat, että tilannetta vaikea ennustaa.

Suomen presidentinvaaleista tulossa vaikeaselkoiset

Ensi vuoden presidentinvaaleja on vaikea arvioida, koska Kreikan kriisi on nyt jo pahempi kuin kevään eduskuntavaaleissa.

– Ei voi suoralta kädeltä sanoa, että juuri Perussuomalaisten edustaja tai Kokoomuksen edustaja menestyy. Esimerkiksi Sauli Niinistö on tunnettu siitä, että on näpäyttänyt välillä Kokoomusta ja Kataista. Kysymys tulee ensi vuonna olemaan se, että saavutetaanko äänestäjien kannalta kohtuullinen ratkaisu? Grönlund pohtii.

Kreikan tilanne onkin vaikuttanut Suomen politiikkaan talouden lisäksi.

– Kyllä poliitikot ovat selkeästi esiintyneet kieli keskellä suuta. Omilla toimilla ei haluta lisätä epävarmuutta. Tilanne on hyvin epätavallinen ja merkkejä on ilmassa, että lama voi olla pahempi kuin 90-luvun lama. Näin en tietenkään toivo, Grönlund sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.