Mainos

Asiantuntija: Tätä Kreikan irrottautuminen eurosta tarkoittaisi

Asiantuntijan mukaan Kreikan irrottautumisella yhteisvaluutta eurosta olisi vain maltillisia vaikutuksia Suomeen.

Johtava neuvonantaja Lauri Uotila Sampo Pankista sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että irrottautumisen vaikutukset tarkoittaisivat lähinnä suomalaisten Kreikkaan lainaamien varojen menetystä.

– Esimerkiksi Suomen valtio menettäisi vajaan miljardin. Sitä ei kannata liikaa dramatisoida. Meillä on nyt velkaa 77 miljardia. Ei ole iso asia, jos velkaa tulee 78 miljardia. Sen sijaan iso uhka on se, että leviääkö sama tauti isompiin Euroopan maihin. Esimerkiksi Italia on todella lähellä kriisiä ja se vaatii yhteistä tukea. Vielä on mahdollista estää kriisi Italiassa.

Uotilan mukaan Italian kaatuminen olisi suuri riski myös suomalaisille.

– Jos Italia kaatuisi, pankit menettäisivät niin paljon rahoja, että niiden kyky myöntää lainoja kotimaisille asiakkaille heikkenisi ratkaisevasti. Se heijastuisi heti rakennustoimintaan ja ulkomaankauppaan samaan tapaan kuin syksyllä 2008.

Irrottautuminen paha kreikkalaisille

Sen sijaan kreikkalaisille irrottautuminen eurosta tarkoittaisi merkittäviä muutoksia.

– Se olisi ennen kaikkea suuri katastrofi Kreikassa. Kaikki hyytyisi, rahaliikenne ei toimisi, pankeissa ei olisi rahaa, palkkoja ja eläkkeitä ei voitaisi maksaa. Olisi mietittävä paluuta omaan valuuttaan, jonka arvo heikkenisi heti 50 tai jopa 70 prosenttia suhteessa euroon ja velat jäisivät. Supersuuri inflaatio tulisi, kun tuontitavarat kreikkalaisille kallistuisivat, työttömyys kasvaisi ja poliittiset levottomuudet kärjistyisivät. Se olisi pitkäksi aikaa kreikkalaisille todella kurjaa, Uotila kuvaa.

Kreikassa pääministeri George Papandreoun kohtalo ratkeaa tänään, kun parlamentti äänestää hänen luottamuksestaan. Jos Papandreoun hallitus kaatuu, hermostuneisuus kasvaa entisestään markkinoilla ja kriisi uhkaa jälleen paisua koko euroalueella.

(MTV3)

Katso Sampo Pankin johtavan neuvonantajan Lauri Uotilan haastattelu: (Huomenta Suomi 4.11.2011)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.