Mainos

Asiantuntija: Talousrikollisuus yhä ammattimaisempaa

Rikollisia palveluita tarjoavia yrityksiä johdetaan yhä useammin Virosta, mutta perustalousrikollisuus on edelleen suomalaisten käsissä.

Ammattimaisuus ja suunnitelmallisuus yleistyvät talousrikollisuudessa vauhdilla. Rikoksissa näkyvät jo ammattimaiset palveluntarjoajat, jotka räätälöivät palvelujaan yrityksille.

Rikoskomisario Ake Turunen Espoon poliisista sanoo, että käyttäjät saattavat olla usein sinänsä ihan kunniallisia yrityksiä. Palveluntarjoaja voi olla esimerkiksi kuittitehdas, joka myy tekaistuja tositteita asiakkaan kirjanpitoa varten.

Turusen mukaan hämäräyrityksiä johdetaan yhä useammin Viron puolelta. Perustalousrikollisuus Suomessa on kuitenkin suomalaisissa käsissä.

Turunen johtaa pääkaupunkiseudun talousrikosten esikäsittely-yksikköä. Sinne toimitetaan alueen talousrikosilmoitukset, joista tehdään tutkintasuunnitelma ja laaditaan tutkinnan aikataulu. Tämän jälkeen jutut jaetaan tutkiville yksiköille. Tarkoituksena on nopeuttaa ja yhdenmukaistaa rikosten tutkintaa sekä saada syyttäjät mukaan heti alkuvaiheessa.

Talousrikosten esikäsittely yhdenmukaistettiin viime vuoden keväällä. Tulokset ovat jo nyt lupaavia.

Vaikka ammattimaisuus lisääntyy talousrikoksissa, peruskuvioina ovat yhä perinteinen kirjanpitorikos, velallisen epärehellisyys ja verorikos. Käytännössä suurin osa yksikön hoitamista jutuista koskee tilanteita, joissa kirjanpitoon on merkitty vääriä tietoja tai ei tietoja lainkaan.

Turunen sanoo, että myös huijauslaskut ja epämääräiset keräykset ovat tulleet kuvioihin mukaan. Etenkin kesä on oivallista aikaa ammattimaisille petosmiehille.

- Kesälomakausi on petosmiesten kulta-aikaa, kun kesäloman sijaiset ilmestyvät pankkeihin ja yrityksiin. Kesällä useita yrityksiä koetetaan tavallisesti lähestyä perusteettomilla laskuilla ja pankkien virkailijoita petollisilla tilinostoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.