Mainos

Asiantuntija: Talousrikoksista jatkossa kovempia tuomioita

Suomessa on annettu ensimmäiset ehdottomat vankeusrangaistukset pörssirikoksista. Korkein oikeus kovensi tuomioita ns. TJ Groupin jutussa niin, että yhtiön entinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja saivat molemmat kaksi vuotta ja neljä kuukautta ehdotonta vankeutta.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Raimo Lahti uskoo, että päätöksestä tulee ennakkotapaus ja jatkossa talousrikoksista annetaan aiempaa kovempia tuomioita.

- Kyllä tällä varmasti melkoinen signaalivaikutus on. Kun rikoslakiamme on viime vuosikymmeninä uudistettu, keskeinen tavoite on ollut, että tällaiset uudenaikaiset talousrikokset rinnastuisivat rangaistusarvoltaan perinteisiin varallisuusrikoksiin, Lahti sanoo.

Professorin mukaan talousrikosten rangaistukset ovat olleet tähän asti lieviä muun muassa vakiintumattoman oikeuskäytännön takia.

- Se seikka, että tapauksia tulee tuomioistuimien ja varsinkin KKO:n käsittelyyn vähän, merkitsee, että oikeuskäytäntöä ei juurikaan pääse vakiintumaan. Korkein oikeus tässä toteaakin, että ei ole olemassa vakiintunutta oikeuskäytäntöä ja KKO itse tietysti luo tällä ennakkopäätöksellään näitä käytäntöä, selvittää Lahti.

Korkein oikeus perusteli TJ Groupin ex-johtajien rangaistusten koventamista muun muassa rikosten suunnitelmallisuudella ja sillä, että ne vaaransivat vakavasti luottamusta arvopaperimarkkinoihin.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.