Asiantuntija: Taantuman pelko lähenee Suomea

Pelko taantumasta on leviämässä Suomeen, arvioi toimitusjohtaja Pasi Holm Pellervon taloudellisesta tutkimuslaitoksesta.

- Monilla Euroopan valtioilla menee huonommin. Taantumasta etsitään merkkejä myös Suomessa, ja tämä vaikuttaa kuluttajien käyttäytymiseen ja ehkä yrityksiinkin, Holm sanoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Tärkein taustatekijä on Yhdysvaltain raha- ja asuntomarkkinoilta lähtenyt kriisi, joka on asteittain lähestynyt myös Suomea.

- Yhdysvalloissa pohjaa ei ole vielä saavutettu, mutta tunnelin päässä on jo valoa. Eurooppa tulee jälkijunassa, ja Suomessakin tulee talouskasvu hidastumaan. Toivottavasti ei kuitenkaan niin paljon, että työpaikat olisivat vaarassa, Holm toteaa.

Huonot uutiset ruokkivat itseään

Holmin mukaan Yhdysvaltain kaltaisen talousmahdin taantuma vaikuttaa väistämättä myös Suomeen ja yritykset tulevat varovaisemmiksi. Toisaalta huonot uutiset myös ruokkivat itseään.

- Jos yrityksiltä tulee huonoja uutisia, se vie pikkuhiljaa ihmisten uskoa, ja huonot uutiset leviävät.

Holmin mielestä Suomen tilanne ei kuitenkaan ole täysin epätoivoinen.

- Ruokakriisi tasapainottuu, ja kulutus palaa asteittain normaaliin. Myös asuntojen hinnannousu on tasaanutunut, ja korot ovat kääntymässä hieman alaspäin.

Asiantuntijan mielestä pientä varovaisuutta tarvitaan, mutta Suomi pärjännee tässäkin taloustilanteessa kohtuullisesti.

- Hallitus on toiminut järkevästi tasapainoillen, ja veronkevennykset on hyvin ajoitettu, Holm kiittelee.

Lue myös:

    Uusimmat