Mainos

Asiantuntija: Taantuma lisää vihreää ajattelua

Taloustaantuma saattaa vauhdittaa taistelua ilmastonmuutosta vastaan, arvioi amerikkalainen asiantuntija. World Watchin pääjohtajan Christopher Flavinin mukaan talouden heikkeneminen saa ihmiset ajattelemaan enemmän ympäristöään. Maailman tila -raportin julkistamistilaisuudessa perjantaina Helsingissä puhunut Flavin toivoo, että asenteet näkyisivät myös tiukempana ilmastopolitiikkana.

- Olen yllättynyt siitä, kuinka paljon huomioita ilmastoasiat saavat edelleen talouskriisistä huolimatta. Eri maiden johtajat tapaavat edelleen pitkin vuotta ilmastoasioissa, ja haluaisinkin korostaa, että ratkaisut molempiin kriiseihin ovat samassa paketissa.

Ilmasto muuttuu World Watch -ympäristöjärjestön mukaan niin nopeasti, ettei sellaista osattu vielä viime vuosinakaan odottaa. Maailma on Flavinin mukaan pian siinä pisteessä, että muutosta ei pystytä enää hallitsemaan.

Siksi tärkeää että kasvihuonepäästöjä pitäisi vähentää 80% vuoteen 2050 mennessä. Tässä tärkeimpänä ratkaisuna on uudenlainen energiatalous ja tiukat poliittiset päätökset esimerkiksi marraskuussa Kööpenhaminassa. Silloin 200 valtiota kokoontuu laatimaan uutta ilmastosopimusta.

- Vanhat, fossiiliset energiamuodot kuten öljy on vihdoin hylättävä ja vaihdettava uusiutuviin muotoihin, korostaa Flavin.

Yhdysvallat näyttää mallia

Flavin vakuuttaa olevansa hyvin optimistinen muutokseen omassa kotimaassaan Yhdysvalloissa.

- Amerikassa talouskriisi on oikeastaan avannut hallituksen rahahanoja myös vihreän energian luomiseksi. Viime vuosina Amerikassa on syntynyt valtava määrä ns. vihreitä työpaikkoja (green jobs), työpaikkoja, joilla vauhditetaan uusiutuvan energian käyttöä. Nämä samaiset työpaikat voivat olla ratkaisu myös talouskriisin ratkaisussa.

Uusi presidentti on Flavinin mukaan todistanut, että ilmastolupaukset eivät olleet ainoastaan osa vaaliohjelmaa.

- Obama on sitoutunut ympäristöasioihin. Hän on nimennyt kokeneita ja ilmastoasioita tuntevia ihmisiä hallintoonsa. USA:lla on nyt aivan toinen suunta kuin edellisen presidentin kaudella.

Hassi: Suomikin voi tiukentaa

- Ilmastomuutoksen torjuntatoimilla on tosi kiire, korostaa myös europarlamentaarikko Satu Hassi.

Hassin mukaan on täysin mahdollista, että esimerkiksi Suomi pystyy edelleen vähentämään päästöjään, vaikka lama uhkaa oven takana.

- Viisasta elvytyspolitiikkaa on nimenomaan vihreä elvytys, eli se, että investoidaan niihin ilmastonsuojeluasioihin, jotka joka tapauksessa tarvitaan ja tällä tavalla nopeutetaan ilmastonsuojelun kehitystä.

- Toiveita herättävä näkökulma tässä Maailman tila -raportissa on se, että maanviljelymenetelmiä kehittämällä voidaan hyvin merkittävästi panna ilmastonmuutosta aisoihin. Näitä pitää tutkia tarkemmin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.