Mainos

Asiantuntija: Syyrian tulevaisuus voi olla nykyisen Irakin kaltainen

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on valmis neuvotteluihin kaikkien osapuolten kanssa väkivallan lopettamiseksi, Damaskoksessa vieraillut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi tänään.

Lavrovin mukaan Bashar on sitoutunut lopettamaan verenvuodatuksen, toivoo maahan laajaa Arabiliiton delegaatiota ja aikoo järjestää kansanäänestyksen uudesta perustuslaista.

– Syyrian hallinnon uudistuslupaukset eivät ole kaukana siitä, mitä oppositioryhmät ovat vaatineet. Siellä tarvitaan perustuslain muutosta ja parlamenttivaalit. Tässä sisällissodan tilanteessa näihin yhteisiin tarttumapintoihin pitäisi tarttua ja viedä niitä eteenpäin yhdessä hallinnon ja opposition kanssa, sanoo Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen.

Lavrovin huhuttiin kehottaneen Assadia astumaan syrjään presidentin tehtävistä. Kerkkänen ei kuitenkaan usko, että presidentin ero voisi ratkaista Syyrian ongelmia.

– Nykyistä hallintoa tarvitaan osana sisällissodan ratkaisua. Assadin välitön syrjäyttäminen voisi heikentää hallinnon toimintakykyä.

Turkki valmistelee myös aloitetta tilanteen rauhoittamiseksi. Kerkkäsen mukaan Turkin aloite ei todennäköisesti ole kaukana siitä, mitä Arabiliiton ja Venäjän aiemmat esitykset ovat olleet YK:n turvallisuusneuvostolle.

Syyria herättää intohimoja maailmalla Venäjää, Kiinaa ja länsivaltioita myöten paitsi pitkään jatkuneen väkivallan myös maantieteellisen sijaintinsa takia.

– Syyrian maantieteellinen asema on erittäin kriittinen. Sen tapahtumat heijastuvat Libanonissa, Turkissa, Israelissa, Jordaniassa ja jopa Irakissa. Sijainti tekee maasta erilaisen esimerkiksi Libyaan tai Tunisiaan verrattuna.

Kerkkänen arvioi, että maan tulevaisuus on synkkä mikäli väkivalta ja hallinnon ongelmat jatkuvat.

– Pahimmillaan, mikäli sisällissota ja väkivalta jatkuvat, Syyrialla on odotettavissa samanlainen tulevaisuus kuin Irakissa nyt.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.