Mainos

Asiantuntija: Syrizan voi olla vaikea lunastaa vaalilupauksiaan

Syrizan vaalivoitto Kreikassa on suuri muutos maalle, arvioi Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja.

– Ensimmäistä kertaa eurokriisin aikana kriittinen voima on voittanut ja aloittaa hallitustaipaleen. Se on Kreikalle suuri muutos. Mitä vaalien jälkeen tapahtuu, siinä on vielä paljon kysymyksiä, arvioi Juhana Aunesluoma MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Aunesluoman mukaan oli lähelle, ettei Syriza saanut vaaleissa enemmistövoittoa. Syriza jäi parin paikan päähän enemmistöstä 149 paikalla.

Vaalien jälkeen Syrizalla on Aunesluoman mukaan kaksi pyrkimystä.

– Ensimmäisen osa on elyvytys, puolue ei halua muuttaa talouspolitiikan suuntaa. Seuraavaksi on pyrkimys siihen, että halutaan neuvotella Kreikan saamien lainojen ehtoja uusiksi. Mahdollisesti puolue hakee velkojen anteeksiantoa.

– Lisäksi Syriza tarttuu talouspolitiikkaan.  Puolue pyrkii lisäämään tulonsiirtoja kaikkein köyhimmille kreikkalaisille, niille jotka ovat kaikkein ankarimmin kärsineet eurokriisistä, Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma arvioi.

Syrizan vaalilupauksia kohtaan on myös paljon kyseenalaistuksia. 

– Jos kiinteistövero perutaan, niin valtion verotulot hieman putoavat. Sitä rahaa ei välttämättä ole jaettavissa kovin paljon. Puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipraksella on hankala paikka, jos hän haluaa toisenlaista talouspolitiikkaa, siihen on vähän rahaa. Budjetti sulaa nopeasti ja vaalilupaukset on vaikea toteuttaa, Aunesluoma sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.