Mainos

Asiantuntija: Suuri osa surmista liittyy murtoihin Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa ihmiset asuvat linnoittautuneina, kertoo Suomi-Etelä-Afrikka-seuran jäsen Suvianna Hakalehto-Wainio Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew:lle.

– Se kiinnitti ensimmäisenä huomiota, kun menin sinne pari vuotta sitten, että ihmiset asuvat linnoittautuneina. Heillä on useampia ovia ja kalterit kaikissa ovissa ja ikkunoissa.

Linnoittautuminen luo itse asiassa väärän kuvan turvallisuudesta, sillä koteihin murtaudutaan jatkuvasti ja suurin osa murhista tapahtuu näiden murtautumisten yhteydessä, Hakalehto-Wainio sanoo.

– Tämä on hyvin surullinen kulttuuri, koska se johtaa paikallisten mukaan siihen, että lapsia ei voi koskaan päästää ulos yksin.

Linnoittautuminen koskee tosin vain hyväosaisia.

– Ystävieni mukaan tämä tapaus nostaa esiin sen ongelman, että eteläafrikkalaisilla on paljon aseita, kertoo kahdeksan kertaa Etelä-Afrikassa vieraillut Suvianna Hakalehto-Wainio.

– Se on iso ongelma, jolla voi olla kamalia seurauksia yhteiskunnassa.

Maailmalla on seurattu tiiviisti Etelä-Afrikan kansallissankarin ja moninkertaisen paralympiavoittaja Oscar Pistoriuksen pidätystä ja oikeudenkäyntiä. Pistoriusta syytetään tyttöystävänsä Reeva Steenkampin murhasta. Juoksijatähti on itse kiistänyt syytteet ja väittää luulleensa tyttöystäväänsä murtovarkaaksi.

– Tämä tapaus poikkeaa valtavirtatapauksesta siten, että tässä on kysymyksessä niin sanotut hyväosaiset ihmiset. Täytyy ottaa huomioon, että Etelä-Afrikka on hyvin jyrkästi sosioekonomisesti jakautunut yhteiskunta. Suurin osa ihmisistä elää aikamoisessa köyhyydessä, ja heidän asumuksensa eivät tietenkään ole tällaisia linnoituksia, Hakalehto-Wainio toteaa.

– Tämä tapaus koskettaa enemmän sitä väestönosaa, joka on tottunut siihen, että he ovat turvassa muuriensa takana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.