Mainos

Asiantuntija: Suomessa ei suu- ja sorkkatautiriskiä

Suomeen on tuotu tänä vuonna vain vähän lihaa Britanniasta. Britanniaan matkustavien ei tarvitse ryhtyä erityistoimiin.

Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) pääjohtaja Jaana Husu-Kallio arvioi, ettei Suomessa ole käytännössä suu- ja sorkkataudin riskiä, koska Britanniasta ei ole tänä vuonna tuotu eläviä nautoja eikä lampaita.

Lisäksi lihan ja lihatuotteiden tuonti Suomeen on ollut vähäistä. Tänä vuonna Britanniasta on tuotu yhteensä noin 10 000 kiloa lihaa ja lihatuotteita. Puolet tuonnista on ollut naudanlihaa.

Suu- ja sorkkatautivirus leviää helposti muun muassa eläinten ja ihmisten mukana. Lihan ja lihavalmisteiden välityksellä virus voi levitä, jos viruksen saastuttamaa lihaa joutuu vastoin määräyksiä ruokajätteen mukana eläinten ruoaksi.

Suomessa ei tutkita elävää virusta

Husu-Kallion mukaan helposti leviävien eläintautivirusten tutkimusta säätelevät tiukat kansainväliset turvasäännöt. Elävää suu- ja sorkkavirusta käsittelevät laboratoriot joutuvat noudattamaan lisäksi ylimääräisiä varotoimia.

Suomessa ei elävää suu- ja sorkkatautivirusta tutkita. Näytteet lähetetään tutkittavaksi Tanskaan. Husu-Kallio kertoo käyneensä valtion rahoittamassa britannialaisessa laboratoriossa, jota epäillään taudin mahdolliseksi lähteeksi.

- Tiedän sen bioturvallisuustoimet ja on hyvin vaikeata ymmärtää, että tauti olisi sieltä lähtöisin.

Brittiviranomaiset selvittävät myös lääkeyhtiöiden omistaman laboratorion turvatoimia. Niitä Husu-Kallio ei tunne. Hänen mielestään onni onnettomuudessa on se, että tila, jolta tautia tavattiin, on hyvin pieni, eikä se sijaitse naudan- ja lampaankasvatusalueella.

Matkailijan normaalit varotoimet

Britanniassa matkailevilta suomalaismatkailijoilta ei edellytetä erityistoimia suu- ja sorkkatautilöydöksen vuoksi. Husu-Kallio suosittelee normaaleja varotoimia.

Tilakäyntejä ei suositella, mutta jos matkailija kuitenkin vierailee brittitilalla, käynnin jälkeen ei pidä mennä 48 tuntiin suomalaiseen eläinsuojaan.

Maatilalla käyneen on hyvä käydä matkalta tultua saunassa ja viedä vaatteensakin saunaan mahdollisen viruksen hävittämiseksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.