Mainos

Asiantuntija: Suomen vaatimukset talouskurista ovat kohta kuin juopon lupauksia

Suomen valtio ja kunnat velkaantuvat hälyttävää vauhtia, arvioi OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Julkisyhteisöjen velan suhteessa bruttokansantuotteeseen ennustetaan nousevan jo ensi vuonna 59,5 prosenttiin. Euroalueen vakaussopimuksen julkisen talouden velalle asettama katto on 60 prosenttia. Heiskasen mielestä rajan ylittäminen olisi Suomelle hirvittävän noloa.

– Sen jälkeen lupauksemme olisivat kuin juopon lupauksia. Ei voitaisi enää sanoa, että olemme ainoa joka pitää sanansa ja sopimuksista kiinni, hän sanoi tänään OP-Pohjolan suhdannekatsauksessa Helsingissä.

Suomi on vaatinut EU:ssa kovaa talouskuria muilta mailta, mutta on nyt itse lipsumassa säännöistä. Heiskanen muistutti, että Suomen velkaantuminen alkaa olla korkealla tasolla eurooppalaisessa vertailussa. Velka kasvaa nopeasti, sillä valtion ja kuntien yhteenlaskettu alijäämä säilyy lähes neljässä prosentissa bkt:sta.

"Elämme yli varojemme"

Julkinen vaje pysyy toistaiseksi EU:n vaatimissa puitteissa työeläkeyhtiöiden ylijäämän ansiosta, mutta velan kasvua sekään ei hidasta, koska vain pieni osa eläkesijoituksista kohdistuu Suomen valtionlainoihin.

– Vuonna 2015 tulee eteen tilanne, ettei meillä ole selvää syytä, miksi emme alkaisi palauttaa valtiontalouden tasapainoa.

Pääekonomistin mielestä Suomen pysyminen alle 60 prosentin velkasuhteessa on täysin mahdollista. Kyse ei ole suhdanteista riippuvasta asiasta, vaan siitä, että elämme yli varojemme.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös julkisiin investointeihin jää liian vähän rahaa. Hän pitää esillä olleita rakenneuudistuksia hyvinä, mutta toivoo elinkeinoelämän näkökulman pääsevän nykyistä paremmin esiin.

– Uudistukset painottuvat sosiaaliturvaan, ja niissäkin on ponnistelemista. Ei voi ajatella, että saisimme kaiken kerralla kuntoon ja sen jälkeen ei enää tarvitse tehdä mitään.

OP-Pohjola arvioi Suomen bkt:n ensi vuoden kasvuksi 1,7 prosenttia. Ennuste perustuu erittäin maltilliseen palkkaratkaisuun, joka tukee viennin elpymistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.