Mainos

Asiantuntija: Suomalaisyrityksillä yhä hyvät markkinat Venäjällä

Venäjällä on suomalaisyrityksille yhä suuret markkinat talouskriisistä huolimatta, uskoo Venäjän talouden yksityistämisen arkkitehti Anatoli Tshubais.

Tshubais mainitsee esimerkkinä Fortumin menestymisen vapautuvilla energiamarkkinoilla.

- Venäjä tarvitsee yhä valtavasti investointeja energiasektorille. Eikä vain siihen, vaan suomalaisella teknologialla olisi mahdollisuuksia vaikkapa paperiteollisuudessa, biopolttoaineissa ja elektroniikassa, sanoo Tshubais.

Venäjää ja korkeaa teknologiaa ei ole totuttu ajattelemaan samassa yhteydessä. Sen myöntää myös Tshubais. Neuvostoaikana korkeateknologiavienti tarkoitti vain aseita. Nyt vienti nojaa liiaksi öljyyn ja kaivannaisiin.

- Niiden lisäksi tarvitaan korkeaa teknologiaa, nanoteknologiaa. Rusnano vastaa nanoteknologiasektorin kehittämisestä. Vuoteen 2015 mennessä Venäjällä pitäisi olla tällä sektorilla 30 miljardin dollarin liikevaihto, arvioi Tshubais.

Suomessa kirjansa julkistamistilaisuudessa vieraillut Tshubais oli 90-luvulla varapääministeri ja presidentti Boris Jeltsinin läheinen, mutta venäläisille talousuudistaja Tshubais on kirosana.

Hän kehotti ihmisiä sijoittamaan yksityistämiskuponkinsa erityisiin rahastoihin. Ne romahtivat, ja rahat päätyivät uusrikkaille. Tshubais selviytyi muun muassa murhayrityksestä. Hän johtaa nyt valtiollista, teknologian edistämiseen keskittyvää Rusnano-laitosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.