Mainos

Asiantuntija Snowdenista: Venäjän uhittelu lyhytnäköistä

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola uskoo Venäjän päätöksen myöntää tietovuotaja Edward Snowdenille turvapaikka vaikeuttavan väistämättä maiden suhteita.

Snowdenin tapaus on Aaltolan mukaan tarjonnut Venäjälle ennen kaikkea helpon tilaisuuden symboliseen voittoon, jolla se saa tietovuotajan laajan kannattajoukon sympatiat puolelleen.

– Venäjä haluaa myös näyttää, että se voi laittaa kampoihin Yhdysvalloille. Viime aikoinahan Venäjä on korostanut suurvalta-statustaan, esimerkiksi Syyrian tilanteessa, Aaltola arvioi.

Aaltola näkeekin tapauksen pikemminkin osana perinteistä Venäjän ja Yhdysvaltain välistä nokittelua kuin Venäjän yrityksenä kiillottaa kehnoa kuvaansa ihmisoikeuskysymyksissä.

Aaltola pitää Venäjän politiikkaa kuitenkin lyhytnäköisenä, sillä valtio ei missään nimessä ole samalla viivalla Yhdysvaltain kanssa.

– Maailmassa on yksi keskeinen globaali suurvalta ja se on Yhdysvallat, Aaltola toteaa.

Liike saattaa tulla Venäjälle kalliiksi myös konkreettisesti. Yhdysvaltain edustajainhuoneessa on vireillä lakialoite, jonka mukaan turvapaikan myöntävälle maalle voitaisiin määrätä talouspakotteita.

Yhteiset päätökset jäävät nokittelun jalkoihin

Aaltolan mielestä Snowdenin tapauksen jatkoa on mahdotonta ennakoida, sillä se ei ole "kenenkään hallussa". Yhteisestä ongelmasta on tehty molemmissa maissa sisäpolitiikan pelinappula.

– Venäjän politiikka ei ole ollut tarkoin harkittua, vaan siinä ruokitaan yleistä mielipidettä Putinin suosion vähitellen laskiessa. Kukaan ei enää tunnu vaalivan yhteistä hyvää ja maiden välisiä intressejä.

Aaltolan mukaan Yhdysvallat todennäköisesti ratkaisee tulehtuneen tilanteen vuoksi monta globaalia kysymystä omin päin, esimerkiksi koskien Syyrian sotaa.

– Tämä aiheuttaa sitten närää sekä Kiinassa että Venäjällä, mutta myös Euroopan unionissa, Aaltola ennakoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.